Published On: Uto, tra 30th, 2013

VIDEO/Govor tijela Ž. Budimira prilikom uhićenja: Je li torbom pokušao skriti lisice na rukama i sram zbog situacije u kojoj se našao?

Alisa Vrabac, prof. komunikacije, edukacije iz oblasti komunikacija, političkog komuniciranja, neverbalne komunikacije, javnih nastupa, PR-a, menadžmenta i drugih srodnih oblasti, načinila je analizu govora tijela predsjednika FBiH Živka Budimira prilikom uhićenja i privođenja u prostorije SIPA-e.
Trenutak izvođenja Živka Budimira, predsjednika Federacije BiH, iz zgrade Predsjedništva nakon uhićenja dana 26.04.2013. je prilično kratak te se ne može vidjeti mnogo gesti kada je u pitanju čitanje govora tijela/neverbalna komunikacija, ali iz raspoloživog video klipa možemo dati komentar na sljedeće:
Nakon pregleda gore navedenog klipa, ono što mogu reći jeste da je izbjegavao  uspostaviti kontakt očima s kamerama koje su ga čekale ispred Predsjedništva, gdje ga je čekalo i vozilo SIPA-e. Pretpostavljam da je  takvo ponašanje i normalno jer je bio uplašen, kako bi bio i bilo tko drugi na tako visokoj funkciji, u središtu interesovanja javnosti i medija, i u situaciji kakva bi postidila svakoga u određenoj mjeri.

Drugo što sam primijetila jeste, kada je stigao na odredište, hodao je tako što je torbom koju je držao u rukama krio lisice na rukama. (Pri ulasku u vozilo ih nije imao!-vidjeti video). Zamislila sam situaciju i pitala se je li položaj torbe mogao biti drugačiji i zaključila da je vjerojatno mogao, npr. mogla je visiti sa strane u jednoj ili drugoj ruci ili ju je netko drugi mogao ponijeti. To me je navelo na zaključak da je torbom ipak pokušao sakriti lisice tj. sram koji je osjećao zbog situacije u kojoj se našao. I ovdje je izbjegavao kontakt očima s kamerama koje su ga je čekale ispred te je gledao u stranu.
Što se općenito stava i držanja tiče, mislim da je bio uspravan i dostojanstven i u trenutku kada je izlazio iz zgrade Predsjedništva kao i u trenutku dolaska na odredište. Nije bio sagnut, kako bi se ponašao neko tko se osjeća krivim, no osjećaji i jesu subjektivna stvar. S druge strane, možda je uspravan hod rezultat samouvjerenosti koja proizilazi iz titule i pozicije na kojoj se nalazi dulji period.
Ono prema čemu još nisam sigurna kako da se postavim, u smislu PR-a i komunikacija, jeste činjenica da je u navedenom klipu SIPA-e, odmah po uvođenju Živka Budimira u zgradu (SIPA), klip nastavljen sa snimcima privođenja drugih ranije uhićenih osoba koji, samo svojom fizičkom građom, navode na zaključak da se radi o opasnim osobama kriminalnog podzemlja, a ne o državnim funkcionerima ili kriminalcima korporativnog svijeta. Na ovaj način SIPA šalje pozitivnu poruku da su svi u očima Zakona jednaki, što je u kolektivnom smislu i ispravno i fer.
Ipak, postavlja se pitanje jesu li ove osobe i njihova kaznena djela, jednaka u smislu težine djela i u smislu neposredne opasnosti po društvo, sa npr. predsjednikom FBiH i je  li bilo neophodno ovaj klip koncipirati na ovaj način? Ako jesu, onda se treba zapitati kako je takav čovjek uopće dospio na ovako visoku funkciju. Ako nisu, onda se nameće zaključak kako je klip SIPE možda pretjeran.
Ako su njihovi stručnjaci iz oblasti komunikacija, koji su za njih osmislili i koji provode njihovu komunikacijsku strategiju odlučili ići u smjeru jednakopravnosti svih osumnjičenih, onda je to smjer kojeg će se od sada morati držati striktno i u svim svojim komunikacijskim i PR aktivnostima. U svakom slučaju, vjerojatno svatko ima svoj odgovor na ovo pitanje, ali najbolji odgovor je onaj o kojem se dobro razmisli.
 

Izvor: Profkominikacije