CAMERON ZA GUARDIAN: Europa mirno promatra američko-tursko rastakanje Bosne

Britanski premijer David Cameron oštro je za današnje izdanje Guardiana, najtiražnijeg dnevnika u Britaniji osudio latentnu politiku Europske unije prema Bosni i Hercegovini. U interviewu na dvije stranice , govoreći o vanjskoj politici Velike Britanije i njenim sve češćim sukobima sa EU diplomacijom oštro osudio latentnost EU politike prema pitanju BIH. “Možda se nama Bosna čini dalekom, ali ona je , nakon ulaska Hrvatske u EU ključni vanjskopolitički problem Europske unije. Bosna je u Europi, nije niti u Americi niti u Aziji a mi se ponašamo upravo tako kao da je ona negdje između Amerike i Azije kazao je  Cameron te dodao “Povijest Europske Unije povijest je etničkih prava, mi danas imamo situaciju da najveći utjecaj u toj zemlji imaju veleposlanstva zemalja kojima su etnička prava apsolutna nepoznanica. Pogledajte bilo koju zemlju Europske Unije, od Njemačke, preko Belkgije, Španjolske, Britanije, pa čak i Švicarske koja pripada europskom političkom krugu, pogledajte način na koji je ovdje već stoljećima rješeno etničko pitanje u višeetničkim zemljama a onda pogledajmo što dopuštamo da nam se radi pred nosom: Dvije zemlje, jedna Turska, koja etničke manjine rješavam istrebljenjem istih i druga SAD koja je etniček manjine ili već istrebila ili ih asimilira u Bosni provode amerikanizaciju i turkizaciju, nad narodima, koji imaju duboko ukorijenjenu etničku pripadnost. Ponašanje Europske Unije, u tom smislu je katastrofalno, jer će posljedice tih procesa snositi građani EU , nit SAD niti Turska.
Cameron zaključuje kako europska diplomacija u BIH treba krenuti provoditi vlastitu politiku, i prestati biti satelit SAD-u i Turskoj. Bosna pripada Europi, ako građani BIH žele u EU onda se unutar BIH trebaju primjeniti europska mjerila i standardi. A to znači potpuna primjena konsocijacijske demokracije kakva se primjenjuje u svim višeetničkim zemljama Europske Unije.
Cameron je pri tome naveo primjer Škotske. Da su Englezi nad Škotima provodili praksu kakva se nekim narodima dopušta da ju provode u BIH Škotska bi davno bila nezavisna zemlja. Ovako, zbog mudre politike Londona, još uvijek je upitno hoće li Škotska iziđi, budući da zato imaju sve manje razloga – kazao je Cameron.
http://www.guardian.co.uk