Published On: Pon, tra 1st, 2013

SIPA istražuje otkud Radončiću, Ganiću i Seferu Haliloviću BH državljanstvo

Preko 25.000 Sandžaklija vlasnici su BH putovnica. Pa čak i Mevlid Jašarević, razigrani vehabija koji je pucao na Patricka Moona. Otkud im BH putovnice i na koji način su stekli vlasništvo nad njima budući da je procedura upisa u BH državljanstvo za strane državljane jako rigorozna nikome nije jasno. SIPA odnedavno istražuje ne samo slučajeve Radončić, Ganić, Halilović nego i cijeli niz drugih upisa u BH državljanstvo koje je provodilo ministarstvo vanjskih poslova BIH u prošlim mandatima, ministarstvo nad kojim je tradicionalno bio Bošnjak. Naime Srbi i Hrvati koji su državljani Srbije i Hrvatske prolaze pravu birokratsku torturu ako dosele u BIH i nastoje dobiti BH državljanstvo. Ti kriteriji pak ne vrijede za Bošnjake koji su rođeni u stranim zemljama.
Pojednostavljeno kazano država BIH se ponaša kako matična država Bošnjaka pa na osnovu etničkog podrijetla Bošnjaci, ma otkud oni bili promptno dobivaju BH državljanstva dok Hrvate i Srbe BH birokracija nastoji na svaki način spriječiti da se upišu u BH listu državljana dok ih s druge strane potiče da se ispišu kako bi rješili problem dvojnih državljana sa Srbijom odnosno Hrvatskom.
Radi se inače o milijunskom biznisu, i postoje otvorene sumnje da se netko na ovom procesu jako obogatio pišu sarajevski mediji.
Osim Bošnjaka, što je zanimljivo vlasnici BH putovnica postali su mnogi muslimani iz raznih krajeva svijeta koji sa BH nemaju nikakve veze. Navodno je BH putovnicu imao i sam Osama Bin Laden.
Kao naturalizirani građani BIH postaju punopravni ostalim građanima BIH . Ukoliko zadovoljavaju kriterije najnormalnije se mogu zaposliti u državnim tijelima i na taj način oduzeti pravo na rad stvarnim građanima BIH. Primjerice Ejup Ganić, godinama odlično živi od BH proračuna iako je građanin Srbije. Isto tako Mevlid Jašarević je zatvoren o trošku BH građana iako je državljanin Srbije.