Published On: Sun, Jun 19th, 2016

Cameron: Britanci se u četvrtak suočavaju s egzistencijalnim izborom

Kampanje o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji nastavljene su nakon trodnevnog prekida zbog ubojstva zastupnice Jo Cox i premijer David Cameron je ponovno upozorio da se Britanci u četvrtak suočavaju s “egzistencijalnim izborom”, dok luksemburški šef diplomacije smatra da bi Brexit čak mogao imati domino efekt na istočnoeuropske članice, javljaju u nedjelju agencije…

Aktivnosti vezane uz kampanje dvaju tabora, uoči referenduma zakazanog za 23. lipnja, nastavile su se intervjuima i tekstovima u medijima u trenutku kada ankete pokazuju da su zagovornici ostanka zemlje u Uniji dobili lagani vjetar u leđa te sveukupna slika pokazuje jednako podijeljeno biračko tijelo.

Cameron, koji vodi kampanju za ostanak Britanije u Europskoj uniji, pozvao je birače da razmisle o gospodarskim posljedicama po zemlju u slučaju Brexita.

U četvrtak se suočavamo s egzistencijalnim izborom. Stoga se upitajte: da li sam stvarno nešto čuo što bi me uvjerilo da bi izlazak iz EU-a bila najbolja stvar za ekonomsku sigurnost moje obitelji, napisao je Cameron u Sunday Telegraphu.

Michael Gove, glasnogovornik kampanje za izlazak iz EU-a, vjeruje da bi Brexit u stvari poboljšao poziciju britanskog gospodarstva.

Ne mogu predviđati budućnost, ali ne vjerujem da bi izlazak iz EU-a učinio našu gospodarsku poziciju gorom, mislim da bi je učinio boljom, kazao je Gove u razgovoru za iste novine.

U međuvremenu se oglasio i luksemburški ministar vanjskih poslova s upozorenjima na moguće pogubne posljedice Brexita u zemljama istočne Europe.

Ne može se isključiti mogućnost da bi Brexit mogao imati domino efekt na istočnoeuropske članice EU-a, kazao je Jean Asselborn. Čak i da Britanci odluče ostati, nastavio je ministar, to neće riješiti problem koji proizlazi iz negativnog stajališta Britanije prema Europskoj uniji.

Cameronovu odluku o sazivanju referenduma naziva “povijesnom pogreškom” i priznaje da neki put ima osjećaj da su se Cameron i čelnik poljske stranke Zakon i pravda (PiS) Karoslaw Kaczynski prešutno dogovorili da europsku integraciju vrate unatrag.

Čini se da obojica imaju istu agendu u vezi njihova kritičnog stava prema EU, kazao je Asselborn.

Poljska je najveće gospodarstvo na europskom istočnom krilu i najveći primatelj strukturnih fondova u EU. Britanija, s druge strane, prebacuje više novca u Bruxelles nego što dobiva natrag, što je jedan od argumenata kampanje koja zagovara Brexit.