Published On: Ned, lip 19th, 2016

BRKIĆ U AKCIJI: U HDZ-u se sve više priča da Tomislav Karamarko priprema ostavku

Među vodećim ljudima HDZ-a posljednjih sati proširila se vijest kako je Tomislav Karamarko najavio da je spreman podnijeti ostavku. Po tim informacijama, predsjednik HDZ-a kazao je nekolicini prijatelja da će se povući, ukoliko vrh stranke procijeni da će to pomoći da se na izborima ostvari bolji rezultat.

Nakon što je ranije danas od Karamarka ostavku zatražio potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja u tehničkoj Vladi, u HDZ-u se sve više razgovara o skorom sastanku Predsjedništva na kojem bi se razmatrale opcije. Sada je, kaže, jedan sugovornika Telegrama, sve u rukama Milijana Brkića, Karamarkova zamjenika.

Poruke s terena i pokušaj pomoći

“S obzirom da Brkić ima najveći autoritet u stranci te kontrolira većinu stranačkih organizacija, od njega se očekuje da će izvršiti završni pritisak na Karamarka da što prije odstupi. Nakon toga odmah valja pripremiti novi izborni Sabor HDZ-a. Ogorčenje Karamarkovim ponašanjem raste iz sata iz sat, tako da je nužno što prije razriješiti tu kriznu situaciju”, kaže naš sugovornik.

Iz razgovora s više HDZ-ovih dužnosnika saznali smo kako u stranci preladava uvjerenje da je Brkić najzaslužniji što je Karamarko shvatio da mu je bolje podnijeti ostavku nego li čekati da ga se smijeni i dodatno ponižava. Sugovornici Telegrama tvrde kako Milijan Brkić iz sata u sat prima poruke potpore i zahtjeve s terena da izvuče stranku iz katastrofe.

Plenković favorit za nasljednika

No, odlazak Karamarka tek je dio zahtjeva koji se upućuje Brkiću. Traži se također da se iz vrha stranke uklone svi oni koji su podržavali Karamarka u političkim lutanjima. Slučaj Karamarko, po mišljenju nekolicine vodećih HDZ-ovaca, do kraja je razgolitio bijedu novoizabrane stranačke hijerarhije koja je dopustila predsjedniku stranke da ih tjednima obmanjuje. Nekoliko HDZ-ovih dužnosnika izjavilo je kako vjeruju da će Milijan Brkić predložitiAndreja Penkovića za novog predsjednika HDZ-a.

“To je u ovom trenutku najbolje rješenje koje će pokazati da je HDZ spreman zauvijek raskrstiti s političkom ostavštinom Tomislava Karamarka. Andrej Plenković je europejac i demokrat, čovjek koji bi simbolizirao novo vrijeme i novo lice HDZ-a. Plenković je sušta suprotnost Karamarku: umjesto zadrtog nacionaliste i čovjeka koji dijeli i vraća Hrvatsku u balkansko blato, HDZ bi dobio modernog lidera širokih svjetonazora”, kaže naš sugovornik.

Dio sugovornika Telegrama smatra da bi se zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić trebao što prije obratiti stranačkom članstvu i javnosti. Zna se da je Milijan Brkić, neposredno po završetku unutarstranačkih izbora, pozvao Karamarka na, kako je sam rekao, otvoreni razgovor u kojemu će jedan drugome reći što ih smeta i što opterećuje njihove međusobne odnose.

Testiranje odnosa u Predsjedništvu

Dok je Karamarko uglavnom šutio, Brkić je, i prije nego li je izbila afera Konzultantica, upozorio Karamarka na njegovu privatizaciju stranke, ignoriranje stranačkih tijela, pretjeranu povezanost s Josipom Petrovićem, savjetnikom Mol-a. Zatražio je od Karamarka da prestane donositi odluke u uskim prijateljskim i privatnim krugovima u foajeu hotela Sheraton, već da se to radi službeno, na stranačkim tijelima.

Nakon tog Brkićeva monologa odnosi su se još više zahladili da bi se, nakon što se saznalo da je Karamarkova supruga, posredno primala plaću od MOL-a, njih dvojica potpuno razišla. Međutim, Brkić se do sada nije odlučivao na neki radikalan potez jer još samo prije tjedan dana nije bilo uvjeta za opoziv Karamarka.

Naime, nedavno je Brkić na zanimljiv način testirao odnose u Predsjedništvu HDZ-a: došao je na sjednicu iz Vrgorca i nikoga nije unaprijed obavijestio da će na njoj predbaciti Karamarku da svojim ponašanjem ugrožava ne samo Vladu nego i cijeli HDZ.

Kompromitacija kompletnog HDZ-a

Zbog toga su svi članovi Predsjedništva, pa i oni koji su mu najviše skloni, bili zatečeni. Stoga nitko, osim Ivane Maletić, nije Brkiću dao potporu. Zbog toga je nakon sjednice u užem krugu ogorčeno izjavio da će radije u borbu s orlovima nego s licemjerima. “Orlovi jedu mrtve, a licemjeri žive ljude”, objasnio je Brkić.

To je najvjerojatnije bilo i razlogom zašto Brkić nije ranije ušao u javni obračun s Karamarkom: bojao se da bi, zbog trenutnog odnosa snaga u vrhu stranke, mogao izgorjeti. Sada si, naravno, većina članova Predsjedništva predbacuje što se ponašala tako kukakvički: svjesni su da će zbog toga, što nisu dali potporu Brkiću na vrijeme, morati snositi posljedice.

U stranci je sve više onih koji smatraju da je upravo zbog neodlučnosti i nespremnosti vodstva HDZ-a da na vrijeme spriječi Karamarka da cijelu stranku napravi taocem svojih političkih promašaja, afera toliko razbuktala da sada zaista prijeti kompromitacijom kompletnog HDZ-a.

Čime je Petrović zadužio dva šefa HDZ-a?

“Da je u Predsjedništvu stranke bilo dovoljno odlučnih i hrabrih ljudi, a ne klimavaca koji se boje Karamarka, na vrijeme bi ga se prisililo na ostavku. A to bi onda bio veliki plus za HDZ: pokazalo bi se da je stranka doista odlučna raskrstiti s prošlošću koju simbolizira era Ive Sanadera.

“Ovako, dogodilo se upravo suprotno: Karamarko nije krio da mu je Josip Petrović najbolji prijatelj, premda se znalo da je isti status Petrović imao i kod Ive Sanadera. Zbog toga se sada svi s pravom pitaju na koji je način Petrović zadužio dva predsjednika HDZ-a da ga tretiraju kao najbližeg suradnika i prijatelja premda on čak nije ni član HDZ-a.”