Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

BURNA RASPRAVA U NSRS O GRBU NEMANJIĆA I HIMNI “BOŽE PRAVDE”: Zatražena i hitna reakcija OHR-a

Must Read

Predsjednik Narodne skupštine RS, Nenad Stevandić, predložio je u toku desete redovne sjednice NSRS da se u RS ističe zastava i grb Srbije uz lokalne simbole, te da se himna “Bože pravde” izvodi zajedno s himnom “Moja Republika”.

“Prvo želim da se obratim Bošnjacima u NSRS koji su imali primjedbe na prijedlog. Nemanjićko nasljeđe nije grb Vojske RS, niti je grb Srbije i Crne Gore, već nasljeđe koje je starije od Osmanskog carstva, a Nemanjići nisu imali nikave veze s pripadnicima muslimanske vjere” rekao je Stevandić i ocjenio da himna “Bože pravde” ne može biti uvredljiva ni za jedan narod: “Nijedan akt koji je ovjeren tim pečatom grba Nemanjića u RS nije problematizovan, već samo činovi pojedinaca. Nemamo čega da se stidimo, to nas je stvorilo”.

Ovaj prijedlog je izazvao kontroverze, s naglaskom na rasprave o ustavnosti i simboličkom značaju, te je podstakao pozive za reakciju Ustavnog suda BiH i OHR-a.

Samostalni narodni poslanik Amir Hurtić izjavio je da je Ustavni sud BiH ranije proglasio “grb Nemanjića i himnu Bože pravde neustavnim obilježjima u RS jer su diskriminatorski prema svim narodima u RS koji nisu Srbi“.

“Pozivam članove Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića da reaguju kod Ustavnog suda BiH i OHR da reaguju na ove odluke. RS je entitet u BiH koji mora ravnopravno da štiti interese svih naroda. Ako ovo nije dovoljno Tužilaštvu da pokrene postupak, ne znam šta je, pogotovo kad znamo ko je predlagač”, rekao je Hurtić.

Šef Kluba poslanika Za pravdu i red Nebojša Vukanović je podsjetio da je grb Nemanjića (dvoglavi orao) bio u upotrebi u Republici Srpskoj do 2008. godine kada je uklonjen sprovodeći odluku Ustavnog suda BiH.

„Ovo posljednja sjednica NSRS pred Lokalne izbore i cilj ovog zakona je da se dobiju neki jefitni politički poeni“, kazao je Vukanvić.

Šef Kluba PDP-a Igor Crnadak je naveo da je ovo pokušaj da se vlast u RS predstavi kao „vrhunski Srbi“, koji više vole grb i himnu od opozicije. Smatra da je ovaj nacrt zakona alat za ostvarivanje političkih ciljeva.

„Da sve izlijepimo zastavama i grbovima i da stalno svira himna, to ne može da pokrije bruku i sramota kada predsjednik SNSD-a dođe za skupštinsku govornicu i psuje, izgovara najgore prostačke riječi“, rekao je Crnadak.

- Advertisement -

21 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ako Kamala Harris zamijeni Bidena, istraživanje pokazuje da bi se vodstvo Trumpa u anketama samo povećalo

Nakon katastrofalne izvedbe predsjednika Joea Bidena u debati, istraživanje je pokazalo da bi se, ako ga demokrati odluče zamijeniti...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -