BURKINA FASO Džihadisti ubili 160 ljudi, to je najveći masakr u zadnjih šest godina

U najkrvavijem napadu u posljednjih šest godina u Burkini Faso, koja je poprište džihadističkog nasilja, ubijeno je 160 ljudi, pokazuju najnoviji podaci, što svjedoči o ponoru u koji padaju ta zemlja i njezini susjedi u Sahelu.

Broj mrtvih u napadu za koji se sumnja da su ga počinili džihadisti u noći s petka na subotu u Solhanu, seoskom području na sjeveroistoku Burkine, neprestano je rastao. S početnih stotinjak popeo se na 138 pa na 160, navode tamošnji izvori.

Među ubijenima je dvadesetak djece

“Jučer je u tri zajedničke grobnice pokopano 160 tijela, među kojima dvadesetak djece”, rekao je zastupnik te regije.

Dodao je da je situacija još nesigurna na tom području unatoč najavi vojnih operacija te da stanovnici i dalje bježe iz Solhana u obližnje Sebbu i Dori.

“Mnogi su sve izgubili u požarima koji su im uništili kuće i imovinu”, rekao je.

Papa: Africi treba mir, a ne nasilje

Burkinu Faso, koja je bila pošteđena nasilja za mandata Blaisea Compaorea (1987.-2014.), kojeg optužuju da je pregovarao s džihadističkim skupinama kako bi sačuvao zemlju, žrtva je nasilnih sukoba od 2015., otkad je ubijeno najmanje 1400 ljudi, a milijun je raseljeno.

Novi predsjednik Roch Marc Christian Kabore, koji je 2015. zamijenio Compaorea, postavio je borbu protiv terorizma kao prioritet i 2020. je ponovo izabran, uglavnom zahvaljujući obećanju da će vratiti mir u zemlju.

Papa Franjo je rekao da moli za žrtve pokolja u Solhanu.

“Africi treba mir, a ne nasilje”, poručio je Papa. I Europska unija je osudila kukavičke i barbarske napade, pozivajući da se “učini sve kako bi krivci odgovarali za svoje činove”.