Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

BUNTOVNIK S MILIJUNSKIM RAZLOGOM: Neću odustati od poljoprivrednih proizvođača, (čitaj poticaja)

Must Read

SARAJEVO – Mesna industrija Radom za boljitak neće podržati proračun koji je u Parlament FBiH uputio premijer Nermin Nikšić jer ja  i Mladen smatramo kako sredstva za poljoprivredu nisu dovoljna za razvoj tog sektora, kazao je jedini čovjek u BIH kojem sudovi ne mogu ništa budući da uživa imunitet i zaštitu Valentina Inzka  – Jerko Ivanković Lijanović.
Naime, predloženim proračunom za poljoprivredne poticaje u 2013. predviđaju se izdvajanja od 68 milijuna maraka, a on zahtjeva 120 milijuna maraka. 
– Predloženi poticaji, nažalost, nisu niti izbliza dostatni da bismo nastavili kontinuitet poticaja koji smo imali u ovoj godini. Apelirao sam na premijera u tom smjeru kako bismo pokušali napraviti jedan iskorak, zbog činjenice da su poljoprivredni proizvođači imali velike štete uslijed prirodnih nesreća, velikog snijega prošlu zimu i velikih suša ovog ljeta. Očekujem da će Parlament popraviti ovaj proračun, poručio je Ivanković Lijanović.

Razvoj poljoprivrede

On je pozvao sve parlamentarce da uzmu u obzir sve činjenice kada je u pitanju poljoprivreda i potrebu potpore proizvodnji hrane kako ne bi bili uvoznici i ne bi nam svake godine dvije milijarde maraka iz naše domovine odlazilo u inozemstvo. Vrlo je jasno kazao kako će se zastupnici “Boljitka” sukladno izmjenama proračuna prema njemu i odnositi, odnosno ukoliko se poticaji za poljoprivredu povećaju na 120 milijuna maraka, oni će za njega glasovati. Upravo zbog toga, Klub zastupnika “Boljitka” će danas predložiti amandman u području poljoprivrede.
– Vjerujem da će Parlament FBiH to i prihvatiti, kako bi mogli izmiriti obveze iz ove godine i opet bi ostalo nešto manje od 100 milijuna maraka za poticaje za iduću godinu, istaknuo je Ivanković Lijanović. On vrlo jasno kaže kako sve zemlje okruženja imaju mnogo veća izdvajanja za poljoprivredu, pa tako, primjerice, Makedonija će u 2013. za poticaje izdvojiti 135 milijuna eura, a Hrvatska, Srbija i Slovenija izdvajaju znatno veća sredstva. U tom kontekstu, Ivanković Lijanović napominje kako je i Republika Srpska u prijedlogu proračuna za iduću godinu napravila jedan značajan iskorak, odnosno povećanje za gotovo 50 posto.
– Očito je kako su sve zemlje svjesne važnosti poljoprivredne i proizvodnje hrane, i toga bi morala biti svjesna i Federacija. U BiH je trenutačno više od 50 posto neobrađenog zemljišta, a imamo nezaposlenost veću od 40 posto. Očito je da je jedina ispravna strategija da osiguramo adekvatnu potporu i obradimo našu zemlju, zaposlimo naše ljude i proizvedemo dovoljno hrane za naše potrebe, naglasio je Ivanković Lijanović. 
Poštivanje Ustava i zakona
Prema njegovim riječima, proračun je vrlo važan za Federaciju, posebno za njegove korisnike, ali tvrdi kako će u sljedećem razdoblju pravosudne institucije zasigurno raspravljati o tome  je li u skladu s Ustavom i zakonima činjenica da je Nikšić samovoljno uputio proračun u Parlament FBiH. Prema tome, vrlo brzo treba vidjeti je li bilo pravne osnove za predlaganje jednog takvog proračuna. Na najave federalnog premijera kako će zbog, kako kaže, opstrukcije rada federalne Vlade tražiti smjene ministara iz reda “Boljitka”, SDA i HSP-a, on kaže kako od svojih stavova neće odustati.
– Nemam namjeru odustati od onoga što tražimo za poljoprivredne proizvođače u Federaciji pa makar zbog toga bude zatražena moja smjena. Isto tako, premijer se mora vratiti u zakonske okvire. Mi smo pred Parlamentom FBiH položili zakletu kako ćemo štiti Ustav i zakone, pa ako od svakog građanina tražimo da poštuje zakonsku regulativu i Ustav, onda mora i premijer, kategorički je poručio Ivanković Lijanović. Na pitanje što bi se moglo dogoditi ukoliko proračun ne bude usvojen, navodi kako postoji instrument privremenog financiranja. Što se tiče aranžmana s MMF-om u tom scenariju, Ivanković Lijanović kaže kako je sada teško procijeniti, ali vjerojatno bi se pregovori nastavili i moralo bi se objasniti zbog čega je došlo do novonastale situacije. Ipak, jasno je ustvrdio kako Federacija mora imati i alternativne izvore financiranja, jer se ne smije dovesti u situaciju da ovisi o samo jednoj instituciji, ma o kome se radilo.

Piše: Dragan Bradvica l Jerkin list

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -