Bunt naroda zbog sječe šume u Prozor-Rami

Na adresu Općine Prozor-Rama u vidu Zahtjeva je stiglo pismo od Mjesne zajednice Orašac, a tiče se nelegalne sječe šume na području MZ Oračac, Vran i Osojnica. Između ostaloga, u Zahtjevu je navedeno:

Pojavilo se, iz pepela, Šumarsko-gospodarsko društvo „Šume Hercegovačko neretvanske“ d.o.o. Mostar i zaposjelo Vran u kojemu rasprodaju drugim gospodarskim društvima sve što se prodati može. Pokušali su ući i u Osojnicu, ali smo ih spriječili. Dobili smo dojavu da će opet pokušati, ali ćemo ih opet i spriječiti… Ako je to Društvo županijsko javno poduzeće, zašto nigdje u Županiji ne može sjeći osim u Rami? I ne u čitavoj Rami, već su se okomili na šume MZ Orašac, Vran i Osojnicu!!?? Gospodo, ako su sve općine u Županiji našle načina spriječiti nelegalnu sječu, ne postoji ni jedan razlog da to ne učini i općina Prozor-Rama!!

Dakle, nelegalnu sječu zaustavite legalnim putem i nemojte nas tjerati da uzimamo pravdu u svoje ruke!!! Nemojte nas tjerati da u 21. stoljeću moramo u HAJDUKE i tako zaustaviti nečiju samovolju!!!

Dio je ovo teksta iz zahtjeva koji je MZ Orašac uputila Općini Prozor-Rama. Spomenuto ŠGD „Šume hercegovačko neretvanske“ d.o.o. Mostar doista već tjednima sječe šumu u Vranu, i to bez suglasnosti nadležnih tijela, samo po odluci svoga Nadzornog odbora! Saznajemo da su upozoreni na nelegalnost te sječe, na činjenicu da vrše krađu tuđe imovine te da protupravno pribavljaju korist.

Očekuje se burna jesen u Prozor-Rami po pitanju sječe šume

U Općini Prozor-Rama smo zatražili odgovor o spomenutoj problematici. „Sječa koju vrši spomenuto gospodarsko društvo je po nama težak kriminalni čin. Računaju da će ih opravdati to što nema Zakona o šumama, pa misle da mogu nekažnjeno sjeći šumu. Međutim, nema ni Zakona o televizorima pa se ne smije ukrasti tuđi televizor. Nažalost, u svemu vidimo prste županijskih institucija, jer je netko očigledno dao bar prešutne suglasnosti za ovaj kriminal. Tu je i sramotna činjenica da voljom aktualne županijske politike samo naša županija u cijeloj Federaciji nema ni Zakona ni Uredbe kojom bi regulirala sječu šume. Općina Prozor-Rama ne podržava ovu sječu, tri puta je dokumentirano prijavila sve radnje Vladi HNŽ-a, nadležnom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, nadležnim inspekcijama, tužiteljstvu, policiji… Nažalost, do sada nitko nije zaustavio nelegalnu sječu. I to je doista sumnjivo, nešto tu dobro smrdi, kako kažu u MZ Orašac. Nastavit ćemo sa prijavama, ići ćemo i prema SIPA-i, ipak se sustav mora pokrenuti, krajnje je vrijeme“, rekao je Josip Juričić, Pomoćnik Načelnika za Ramski Vjesnik te dodao kako je žalosno to što je izvršena krađa tehničkog drveta, jer se radi o biznisu, a mnogi žitelji općine, posebno u selima oko Orašca, nisu uspjeli riješiti drvo za ogrjev, iako je zima pred vratima.