Published On: Čet, velj 4th, 2021

BUGARSKA zahtjeva od Beograda da „pazi na jezik“

Bugarska nema dvostruke standarde po pitanju antiugarske retorike – zemlja postavlja iste zahtjeve i Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, izjavila je šefica bugarske diplomacije Jekaterina Zaharijeva, nakon što je predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun koristio termin „fašistička“ u vezi s Bugarskom.

Ona je u intervjuu blogeru i političkom komentatoru Asenu Genovu tim riječima odgovorila na njegovu primjedbu o tome da je Drecun, pored pomenutog termina, iznosio oštre izjave na račun poslanika bugarskog porijekla Novice Tončeva.

Prema riječima Zaharijeve, političari na Balkanu u rješavanju unutarnjih političkih sporova političari nastoje da sukobe susjedne zemlje. Ona uvjerava da je Ministarstvo inozemnih poslova Bugarske reagiralo u slučaju Drecuna.

Kako je rekla, razlika između korištenja jezika neprijateljstva u Skoplju i Beogradu je u tome što su takve izjave deo državne politike Severne Makedonije i vuku korijene još iz obrazovnog sistema.

S tim u vezi, dodala je da je iz tog razloga i formirana zajednička historijska komisija čiji su članovi u obavezi da razna neslaganja i eliminiraju nesuglasice na polju školskih programa.

Bugarska ministarka izjavila je da za etničke Bugare postoji problem s udžbenicima u Srbiji. Prema njenim riječima, u toj zemlji nema udžbenika za srpske Bugare koji su napisani na bugarskom jeziku, ali da Srbija obećava da će ispuniti sve svoje obaveze u toj sferi.

Ona je najavila Srbija da zaista ima vrlo dobar zakon po pitanju manjine , ali i da je vrlo važno da on bude realiziran u praksi.

„Znate da vlada nestašica udžbenika, postoji problem pristupa zdravstvenom sistemu i da ima bugarskih investitora koje su jednostavno protjerani zbog, blago rečeno, čudnih postupaka lokalnih vlasti. Znate da je u pitanju jedan od regiona sa najvišim stupnjem nezaposlenosti u Srbiji (misli se na Dimitrovgrad, Bosilegrad, Babušnicu, Surdulicu, Pirot i Zaječar). Uvijek pokrećemo ova pitanja. Vjerujte, mi ne mjerimo Srbiju drugim aršinima “, rekla je bugarska ministarka obraćajući se Srbiji.

Prema riječima Zaharijeve, razlika je u tome što je Srbija već započela pregovore o ulasku u Europsku uniju, a sjeverna Makedonija je, kako je rekla, zemlja koja tek počinje da otvara pregovaračka poglavlja.

„U našim nerešenim pitanjima zaista postoji razlika. Sa Srbijom nemamo otvorena neriješena pitanja. U slučaju Srbije, Bugarska jednostavno insistira na provedbi zakona o manjinama koji je usvojio srpski parlament “, istaknuta je ona.

Ministrica je ponovo prokomentirala i odluku Skoplja da vrati učenje srpskog jezika u nekoliko općina i da otvori srpski kulturni centar, rekavši da je to unutrašnje pitanje isto Severne Makedonije.

„Mi izvodimo vlastite zaključke, ali ne možemo da se miješamo ni u pitanju otvaranja kulturnog centra, ni u uvođenju učenja srpskog jezika. Prosto želimo da postoji i bugarski centar, ali je to unutrašnje pitanje “, dodala je.