Published On: Pet, tra 27th, 2012

Budimlić izviždan: “Jesi Muhamed, ali nisi “pegamber””

Budimlic_glavaViše od 200 policajaca Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo danas se okupilo na mirnom protestu pred zgradom Vlade KS-a da bi iskazali nezadovoljstvo i zatražili ostavku ministra Muhameda Budimlića.

Iako se ministar pojavio na ovom okupljanju, predstavnici Sindikata policije Kantona Sarajevo nisu mu dali priliku da se obrati prisutnima. Izviždan je, a na jednom od transparenata pisalo je “Ministre, ti jesi Muhamed, ali nisi pejgamber”., prenose portal vijesti.ba.

Predsjednik Sindikata policije KS-a Nedžib Đozo kazao je da policija, između ostalog, zamjera ministru Budimliću to što nije prihvatio Sindikat kao jedinu legitimnu organizaciju za pregovore, zatim nabavku loše policijske opreme, usvajanje Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji kantonalnog MUP-a te pokušaj usvajanja Zakona o policiji bez konsultovanja članova sindikata.

Policajci su, ovom prilikom, poručili da ne žele ministra koji radi stvari koje nisu u njegovoj nadležnosti i koji se ne pridržava propisa.

Obraćajući se skupu, u znak podrške policajcima, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH Franjo Rener istaknuo je da trenutna situacija u kojoj se nalazi policija destabilizira Kanton Sarajevo, ali i cijelu Federaciju BiH.

U izjavi novinarima, ministar Budimlić je istaknuo da neće dati ostavku, a da se policajci moraju sami upoznati o propisima, a ne da im ih neko “prenosi”.

Istaknuo je da je i na današnjem skupu izneseno mnogo dezinformacija o njegovom radu i da je njegov dolazak, ustvari, bio znak podrške i znak spremnosti na razgovore.

Nakon mirnih protesta, koji su trajali oko 30 minuta, policajci su se vratili redovnim radnim aktivnostima. (Dnevnik.ba)