Published On: Pon, tra 29th, 2013

Budimir više ni moralno ni fizički ne može obavljati dužnost

Živko Budimir više ne može obavljati dužnost predsjednika Federacije BiH. Čak i ako se na kraju izvjesnog sudskog postupka ispostavi da je nevin, Budimir danas, a i u bližoj budućnosti ne može biti na čelu entiteta.
Dva su najznačajnija argumenta u prilog ovoj tezi. Prvi, da je moralno neprihvatljivo da na najvišoj dužnosti u entitetu bude osoba suočena s tako teškim optužbama kao što je primanje mita, a drugi da je i fizički nemoguće da Budimir obavlja predsjedničku dužnost iz pritvora. Na žalost, kao i u mnogim drugim pitanjima, Ustav FBiH i ovdje je ostao nedorečen i omogućava brojne manipulacije.
Stranke koje čine aktualnu parlamentarnu većinu slažu se u ocjeni da sadašnji vakuum u upravljanju FBiH treba otkloniti što prije. Situaciju bi najlakše mogao razriješiti sam Budimir podnoseći ostavku. No, malo tko vjeruje da će se to i dogoditi. Druga opcija je podnošenje parlamentarne inicijative za njegovo razrješenje. Iz Parlamenta FBiH već dolaze najave da će takva inicijativa biti upućena prema Ustavnom sudu FBiH, koji je jedini ovlašten razriješiti predsjednika koji praktično nije u mogućnosti obavljati normalno svoju dužnost.
Meni je kao građaninu potpunu neprihvatljivo da na tako visokoj dužnosti bude osoba osumnjičena za djela organiziranog kriminala i korupcije. Ne znam hoće li Budimir imati snage da sam povuče određene poteze ili će prisiliti zakonodavna tijela vlasti da reagiraju, ali jasno je da se moraju žurno povući neki potezi, kaže ministar obrazovanja i znanosti FBiH i član Predsjedništva SDP-a Damir Mašić. Prve reakcije pokazuju da bi SDA i neke druge stranke koje ne čine parlamentarnu većinu mogle pokušati u Parlamentu blokirati upućivanje inicijative za razrješenje Živka Budimira predsjedničke dužnosti. Ako se to doista dogodi, FBiH će biti jedina država, odnosno entitet kojim će predsjednik upravljati iz zatvora. Tako apsurdnu i ponižavajuću situaciju za cijelu Federaciju i sve njene građane može vrlo jednostavno razriješiti visoki predstavnik Valentin Inzko. No, imajući u vidu njegovo dosadašnje ponašanje vezano uz krizu vlasti u Federaciji, neće biti nikakvo čudo ako se OHR nastavi držati po strani. Mi smo i prilikom podnošenja prvog zahtjeva za njegovu smjenu isticali da Budimir nije moralno podoban za obavljanje te dužnosti.
Smjena putem OHR-a
Na žalost, neki su mislili drugačije, a poznato je kako se u cijeloj situaciji ponašala i međunarodna zajednica, odnosno OHR, podsjeća predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara. Ako Budimir voljom domaćih institucija ili OHR-s bude smijenjen, uslijedit će redovita procedura izbora novog predsjednika i kako sada stvari stoje to bi bio kandidat iz neke od stranaka postojeće parlamentarne većine. Cijela procedura može trajati kratko pa bi u tom slučaju FBiH već za nekoliko tjedana mogla imati funkcionalno i optužbama neopterećeno entitetsko rukovodstvo. Neslužbeno se doznaje kako bi Parlament FBiH već idućeg tjedna mogao pokrenuti proceduru koja bi mogla završiti Budimirovim opozivom.