Subota, 25 svibnja, 2024

Budimir će "dati korpu" i Nikšiću i Tihiću i nastaviti udijeljivati pomilovanja?

Must Read

Već pet mjeseci slušamo o rekonstrukciji nezakonito izabrane izvršne vlasti u Federaciji BiH, kao da je moguće pučem upostavljenu vlast prekompozicijom legalizirati.
Dok se dužnosnici izvršne vlasti u Federaciji odbijaju ponašati u skladu s elementarnim postulatima demokracije i vladavine zakona, dotle će u ovom entitetu rekonstrukcija izvršne vlasti biti samo medijska tema i matarijal za prepucavanja dvaju političkih blokova, bez izgleda da se najavljivana rekonstrukcija konačno dogodi. 
Piše: Milan Šutalo, Dnevnik.ba
U demokratskim zemljama, vlada pada, onog trenutka kada izgubiti većinu u Parlamentu. To važi i za predsjednika i premijera. Kada, pak,  politička stranka ili koalicija preuzme vlast mimo zakona, svugdje u svijetu to se naziva pučem ili državnim udarom, i takvu vlast demokratski svijet i međunarodna zajednica ne priznaju. Osim u BiH. Ovdje ta pravila ne važi.
Ovdje pučem izabrani predsjednik jedne od dviju federalnih jedinica, čija stranka ima dva zastupnika u Parlamentu, kaže kako neće odstupiti jer on, koji ne predstavlja ni građane ni narode, misli kako to nije u interesu građana i naroda. Takvo diktatorsko ponašanje predsjednika u demokratskim zemljama  ne bi bilo tolerirano- iste sekunde parlament bi ga smijenio. No, u nas parlament koji je pučem ustoličio predsjednika, predsjednika ne može smijeniti. Može samo Ustavi sud, ako je predsjednik mentalno nesposoban, što će reći lud.
A federalni predsjednik nije lud da odstupi. Jer ako odstupi neće više moći raditi u interesu građana- posebno onih iza rešetaka- udijeljivati pomilovanja osuđenim za teška krivična dijela- uključujući i ubojstva. Do sada ih je pomilovao blizu sto- a još ima dvije godine mandata, kojeg mu ako ne poludi nitko ne može oduzeti. Može li itko tko ima imalo soli u glavi povjerovati kako je predsjednik toliki broj ubojica i druge vrste osuđenih kriminalaca pomilovao iz suosjećanja prema njima. Ili je motiv, možda, bio “opipljivije naravi”!?
No nezakonito izabrani premijer F BiH Nermin Nikšić najavio je prije tjedan dana kako će ne ludom predsjedniku podastrijeti tako jake argumente za smijenu nekih antireformskih opredjeljenih ministara- kočničara, iz predsjednikove HSP, Lijanovićevog Boljitka i Tihićeve SDA, koje on jednostavno neće moći odbiti.
Istovremeno predsjednika na stolu čeka i zahtijev lidera SDA da smijeni premijera Nikšića, uz jako obrazloženje da je ovaj opetovano kršio zakon . Što mislite čiji će argumenti prevagnuti kod ne ludog predsjednika. “Argumenti” Sulejmana Tihića, koji podržava Budimira, jer od toga ovisi i ostanak esdeaovih ministara u Federalnoj vladi ili Nikšićev, čiji SDP traži predsjednikovu ostavku?
Nije da predsjednk nema izbora. Dapače. On jednostavno može odbiti u Nikšićev zahtijev za rekonstrukcijom Vlade i Tihićev za smjenom Nikšića. Od koje mu se umornom od puta po Americi zamajavati čitanjem kojekakvih zahtijeva. Uostalom njemu je najbolje ovako, zašto bilo što mjenjao- kad može odvkvačiti i jednog i drugog i nastaviti pomilovavati (osuđene) građane.
Predsjednik bi, vjerujemo poslušao jedino onog koji ga je ustoličio na mjesto predsjednika i(li) onog tko je naložio njegovo ustoličenje- Inzka i(li) Moon-a. Uvjeren sam da kada bi njih dvojica, ili barem jedan od njih kazao “kako je praksa u demokratskim zemeljama da predsjednik i Vlada daju ostavku kada izgube parlamentarnu većinu- da bi i pučem izabrana vlada i predsjednik( i oba dopredsjednika) odstupili. Moon bi mogao učiniti i manje od toga, naložiti Inzku da povuče suspenziju odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da je izvršna vlast u F BiH izabrana nezakonito i prepustiti Sudu BiH ( a ne Ustavnom sudu) da pravosnažno potvrdi ili poništi tu odluku. Ali zašto bi to činili. Što bi oni radili u BiH i s čim ili s kim bi upravljali kada u BiH, ili jednom njenom dijelu ne bi vladala kriza.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -