Petak, 21 lipnja, 2024

BUDI SE CRKVA PATARENSKA? U zamjenu za nekretninu u Dubrovniku Milanović dao 425.000 eura “bosanskoj Crkvi” – pišu mediji u RH

Must Read

Vlada je na sjednici u čevrtak usvojila rješenje o odobrenju sredstava na teret proračunske zalihe državnog proračuna za 2014. Vrhbosanskoj nadbiskupiji, za podmirenje rate kredita u iznosu od 425.042,36 eura, u kunskoj protuvrijednosti.Premijer Zoran Milanović je u povodu toga ustvrdio kako nije riječ o besplatnoj donaciji, nego da će Hrvatska zauzvrat dobiti nekretninu u vlasništvu Nadbiskupije, a, prema neslužbenim informacima, riječ je o vrijednoj nekretnini u Dubrovniku.

Inače, kredit je ugovoren kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak 5. listopada 2007. godine, u svrhu izgradnje svećeničkog doma u Sarajevu, a pomoć Vlade se odnosi na ratu kredita s dospijećem 30. rujna 2014. godine, koju Vrhbosanska nadbiskupija nije u mogućnosti podmiriti, kako se navodi, “ne samo zbog sveopće ekonomske krize, nego ponajprije iz razloga nužne prenamjene dotada raspoloživih sredstava uslijed poplava koje su zadesile područje, a u kojima je intenzivno stradalo 20 župa Vrhbosanske nadbiskupije”.

U Vladi su nam kazali kako je povezivanje s Hrvatima u BiH, potpora njihovu povratku i ostanku, te očuvanje njihove pune jednakopravnosti strateški interes Republike Hrvatske.
– Jedan od načina ostvarenja tog cilja je i financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata koji su od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hecegovini, pa se tako projektno pomaže i finaciranju obnove ili restauriranja nekih sakralnih objekata velike važnosti – kazao nam je Nikola Jelić, glasnogovornik Vlade.

Tako je u 2014. godini za projekt obnove Franjevačke knjižnice Mostar planiran iznos od 300 tisuća kuna, a za sanaciju crkve u Kraljevoj Sutjesci 550 tisuća kuna. Prije toga su, na primjer, sanirani franjevački samostan Plehno u iznosu od 200 tisuća kuna, te franjevački samostan svetog Petra i Pavla u vrijednosti od 500 tisuća kuna.

300 tisuća kuna – za obnovu Franjevačke knjižnice u Mostaru (u 2014. godini)
550 tisuća kuna – za sanaciju crkve u Kraljevoj Sutjesci (u 2014. godini)
500 tisuća kuna – za franjevački samostan sv. Petra i Pavla (ranije)
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Čović: Čim završe izbori, pitanje svih pitanja će biti izborni zakon

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je u Sarajevu organizirao tiskovnu konferenciju, odnosno "druženje s medijima" u okviru već ustaljene...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -