Published On: Pet, pro 12th, 2014

ČETNIK SE VRAĆA KUĆI: Australski sud odbacio Vasiljkovićevu žalbu na izručenje, izručuju ga Hrvatskoj..

Australski savezni sud odbacio je posljednju u nizu žalbi na izručenje koju je podnio jedan od vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj Dragan Vasiljković čije izručenje Hrvatska traži zbog optužbi za ratne zločine, pišu u petak australski mediji.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koji u Australiji boravi pod imenom Daniel Snedden, niječe tvrdnje i pred australskim sudovima već osam godina pokušava osporiti izručenje. Veći dio od tih osam godina proveo je u zatvoru. Vasiljković je prošle godine uspio prolongirati svoje izručenje Hrvatskoj nakon što je sutkinja australskog saveznog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji.

Hrvatski generalni konzul u Melbournu Dubravko Belavić rekao je u petak da je sudska odluka zadovoljavajuća, pišu australski mediji.

Glasnogovornica ureda državnog odvjetnika kazala je da je “savezni sud danas utvrdio da je Vasiljković dobio odgovarajući pravedni proces” kada se odlučivalo o njegovom izručenju Hrvatskoj te da će on “ostati u ekstradikcijskom pritvoru u Australiji”.

Vasiljkovićev odvjetnik Dan Mori rekao je za SBS da će se njegov klijent vjerojatno žaliti Vrhovnom sudu. Naglasio je da se najviše boji da kapetan Dragan neće dobiti zaštitu u okviru Ženevskih konvencija ako ga se vrati u Hrvatsku. “Vrlo sam zabrinut oko toga što će se dogoditi u Hrvatskoj”, rekao je. “Konačno sam dobio uvid u sudske spise i saznao da je (u Hrvatskoj) imenovan odvjetnik, ali da se taj odvjetnik nikada nije javio i pokušao komunicirati”, rekao je Mori.

Vasiljković, koji je uhićen u Perthu 2006., nalazi se u zatvoru od te godine, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen.

Australska vlada tek je u studenome 2012. donijela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005.

Kapetana Dragana Hrvatska potražuje u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava. Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare