Petak, 19 travnja, 2024

Brzina smjene nelegalne vlasti u F BiH ovisi o sudskim odlukama

Must Read

Politička javnost u Bosni i Hercegovini jučer je s nestrpljenjem iščekivala odluku Općinskog suda u Sarajevu o tužbi Desnice Radivojevića protiv odluke o njegovom razrješenju s pozicije ministra prostornog uređenja Federacije, piše današnji Večernjak.

Od ove odluke izravno ovisi nastavak aktivnosti o rekonstrukciji vlasti u FBiH, ali i nastavak normalnog rada federalne Vlade do njezine popune kadrovima stranaka nove parlamentarne većine. Općinski sud u Sarajevu vratio je prije sedam dana Radivojevićevu tužbu njenom pošiljatelju na doradu. Radivojević tužbom traži da se privremeno vrati na funkciju federalnog ministra prostornog uređenja do završetka spora pred Ustavnim sudom BiH. 

On tako želi neutralizirati utjecaj odluke još uvijek aktualnog predsjednika Federacije Živka Budimira koji ga je razriješio dužnosti nakon što je od SDA dobio njegovu bjanko ostavku. U svakom slučaju, odluka suda značit će i početak definitivnog raspleta političkog trilera kojem već tjednima svjedoče građani

Federacije. Prema najavama iz nove vladajuće koalicije, već idućeg tjedna bi trebalo doći do formalnog pokretanja procedure opoziva predsjednika Federacije Živka Budimira i jednog od potpredsjednika Mirsada Kebe.

Sazivanje skupština

Dom naroda Parlamenta FBiH je dvotrećinskim brojem glasova već dao zeleno svjetlo za takvu inicijativu prema Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine, a sada bi to trebao uraditi i Zastupnički dom.

Ove odluke bi trebala pratiti provedba odluke Vlade FBiH o davanju prethodne suglasnosti za smjenu nadzornih odbora i uprava ključnih javnih poduzeća. Očekuje se skoro sazivanje skupština telekoma, elektroprivreda i pošti, na kojima bi bile donesene odluke o smjeni upravljačkih struktura.

Nova parlamentarna većina spremna je okončati i proces rekonstrukcije vlasti na državnoj razini te pokrenuti promjene u vladama Hercegovačko-neretvanske županije i Srednjobosanske županije. (Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GRMOJA PREDLAŽE ANTIHDZ VLADU: Imamo dovoljno ruku. Most i DP bez Možemo i SDSS-a

“Uvjet Domovinskog pokreta je da nema Možemo i SDSS-a u Vladi. Pozivam ih na razgovore kako bismo formirali antihdz...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -