Published On: Ned, ruj 8th, 2013

“Bruxelles od EU pravi ‘kotao naroda’ i uništava demokraciju”

Bivši predsjednik Češke Vaclav Klaus, poznat po svom euroskepticizma, sastavio je manifest protiv produbljivanja integracije Europske unije i optužio Bruxelles da želi od EU da naprave “kotao naroda” kao što je bio Sovjetski Savez, uništiti nacionalne države a time i demokraciju u Europi.

Klausov manifest “Demokrati u Europi, probudimo se” reakcija je na novi pokret u Europi “Europljani sada” na čelu s poslanikom ljevice u Europskom parlamentu Danijelom Konom Bendita.

 

 

Pitanje produbljivanja integracije dvadesetosmorice Europljani sada postavljaju kao pitanje života i smrti za EU.

 

 

Bivši češki predsjednik je u svom manifestu, koji je objavio na stranicama praškog Instituta “Vaclav Klaus”, optužio europske zelene i ljevičarske elite pokušavaju EU pretvore u nekakav kotao naroda poput Sovjetskog Saveza.

 

“Ne dopustimo pomisao da je riječ o nekom ekscesu. Te nove vođe bez skrivanja formuliraju ono što sadašnje elite EU uvijaju u manje radikalne riječi da ne uplaše suviše građane svojih zemalja. Svojim djelima oni napreduju jednako radikalno ka cilju. Revolucionari kao što je Kon Bendit prave samo grešku da bez uvijanja govore o toj moderno prefarbanoj totalitarnoj ideologiji “, napisao je Klaus.

 

“Demokrati u europskim zemljama ne smiju na to samo mahnu rukom. Radi se o otvorenom pokušaju da se EU, ta izvorno međunarodna organizacija promijeni u veliku državu koja će likvidirati sve povijesne europske države, a zajedno s njima i demokraciju koja je neraskidivo vezana za njih “, napisao je Klaus.

 

Bivši češki predsjednik pozvao je sve demokratske snage u Europi da se usprotive pokretu “Europljani sada” i što bržoj i dubljoj integraciji unutar EU kako u nacionalnim državama tako iu europskim institucijama, jer poslije može biti kasno.

 

“Demokrati europskih zemalja, probudimo se”, završava Klaus manifest protiv duboko integrirane Europe.