Srijeda, 17 srpnja, 2024

BRUXELLES:: Federalna BiH s istim pravima za sve narode

Must Read

U sjeni terorističkih napada na Bruxelles vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta (AFET) prihvatio je jučer prijedlog rezolucije o napretku BiH prema EU i amandmane kojim se poziva na federaliziranje zemlje i jednakopravnost svih naroda i građana očekujući da će se u ovoj godini te reforme dodatno ubrzati.

Zastupnici EP-a i članovi Vanjskopolitičkog odbora su pozdravili nedavno podnošenje zahtjeva za članstvo u EU 15. veljače 2016. godine te su zatražili od Vijeća EU 
da je što prije odobri, piše Večernji list BiH. 
.

Jednakopravnost naroda

“Prošla godina bila je za BiH po mnogočemu posebna. U ovoj godini potrebno je raditi na budućim političkim, izbornim i ustavnim reformama koje će BiH oblikovati u funkcionalnu i učinkovitu državu temeljenu na načelima federalizma, supsidijarnosti, ravnopravnosti i jednakopravnosti svih njenih naroda i građana”, ocijenio je SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula. Upravo je federalizam, jednakopravnost svih naroda ponovno ključna odrednica rezolucije o BiH. 
Veliki broj kompromisnih amandmana koje je AFET utvrdio I koje će Europski parlament zasigurno prihvatiti na zasjedanju u Strasbourgu budući se radi o odboru koji odražava većinu EP-a dio je inicijative hrvatskih zastupnika.

Dio rezolucije posvećen je održavanju referenduma o pravosuđu u Republici Srpskoj, ali i posve aktualnom pitanju nasilnoga ekstremizma i terorizma. “(Europski parlament) zabrinut je zbog radikalizacije među mladim ljudima, od kojih se, u usporedbi s drugim zemljama regije, velik broj pridružio ISIL-u; pozdravlja prve donesene presude stranim borcima zbog kaznenih djela financiranja terorističkih aktivnosti, javnog poticanja na terorističke aktivnosti te organizacije i pridruživanja ISIL-u; poziva na nastavak i jačanje poduzetih mjera za borbu protiv radikalizacije i terorizma”, stoji u jednome od 
prihvaćenih amandmana.

Radikalizam i referendum

Također se poziva na zajednički apel svih vjerskih vođa da se suprotstave ekstremizmu i terorizmu. 
“Pozdravlja se nastojanja da se ojača međureligijski dijalog i miran suživot, uključujući zajedničku izjavu političkih i vjerskih vođa u kojoj se osuđuje terorizam i nasilni ekstremizam te u kojoj se muslimani pozivaju da se udalje od radikalnih ideja; potiče na odlučnije rješavanje i sankcioniranje slučajeva govora mržnje i prenošenja ekstremističkih ideologija putem društvenih medija”, dodaje se.

U rezoluciji, čiji je nacrt napravio izvjestitelj za BiH, zastupnik Cristian Dan Preda iz grupacije Europske pučke stranke, osuđuje se ideja održavanja referenduma u Republici Srpskoj o bh. pravosuđu na državnoj razini, zato što predstavlja izazov za suverenitet i integritret zemlje. Također se poziva na nastavak borbe protiv korupcije te izražava zabrinutost zbog pritiska na pravosuđe od strane političara te na slobodu medija ali i prava da se programi emitiraju na svim jezicima u BiH. 
“Poziva se na provođenje zakonske obveze uređivanja i emitiranja programa na svim službenim jezicima, povećanje uredničke neovisnosti, financijske stabilnosti javnih medija”, stoji uz ostalo u rezoluciji.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -