Published On: Fri, Jun 9th, 2017

BRUKANJE PRED EU: Umjesto da se prema van pokaže zajedištvo na koje poziva Thompson, Zvizdić i Cvijanovićka jedno drugo kude pred Federicom Mogherini

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je pismo visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini u kojem optužuje Republiku Srpsku za “opstrukciju europskog puta BiH”.

U pismu, koje je prije dva dana upućeno Mogherini, Zvizdić skida svu odgovornost za neispunjavanje obveza iz Reformske agende i pripreme odgovora na Upitnik EU s institucija na razini BiH na institucije Republike Srpske, te hvali rad vijeća ministara, kojeg ocjenjuje profesionalnim i stručnim, javlja Srna.

Zvizdić: Opstrukcije dolaze dominantno od RS

“Smatram da trenutna praksa nepravovremenog neprepoznavanja stvarnog izvora opstrukcija treba biti promijenjena, jer svi objektivni poznavatelji EU procesa u BiH znaju da su upravo državne institucije, a posebno Vijeće ministara BiH, promotori europske budućnosti BiH, a da opstrukcije dolaze s nižih razina vlasti, i to dominantno iz institucija Republike Srpske”, naveo je Zvizdić u pismu, koje je u posjedu RTRS-a.

Cvijanović: Političko Sarajevo obmanjuje europske dužnosnike

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić optuživanjem Srpske za opstrukciju europskog puta BiH pokušava da skrene pažnju s činjenice da u parlamentu BiH nemaju većinu zbog čega im “padaju sve obveze iz Reformske agende”.

“Ne iznenađuje me takav nastup gospodina Zvizdića jer ovo nije prvi put da on i drugi članovi Vijeća ministara zamjenjuju teze i nastoje prebaciti odgovornost na nekog drugog”, rekla je Cvijanović za RTRS, povodom pisma koje je Zvizdić uputio visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini u kome optužuje Srpsku za “opstrukciju europskog puta BiH”.

Cvijanović ističe da je kontinuirana praksa političkog Sarajeva obmanjivanje europskih predstavnika.

“Da im Europljani ne vjeruju baš sve, potvrđuje i to što sa nama provjeravaju mnoge stvari”, rekla je Cvijanović. Ona je ukazala na činjenicu da aktualno Vijeće ministara BiH ne samo da nije sposobno izvršavati preuzete obveze, već pokazuje i odsustvo želje da se pridržava onog što su dogovorili svi relevantni akteri u BiH.

“BiH nas blokira u svemu”

Ona je naglasila da je Republika Srpska svoje obveze davno ispunila i da je BiH blokira u svemu – od osiguravanja sredstava za građane Srpske, pa do stvarnog kretanja na europskom putu.

“Dakle, oni su nama balast, i sprečavaju nas u razvoju i unapređenju društva”, rekla je Cvijanović. Ona ističe da je Zvizdić na prilično proziran i očajnički način nastojao prebacivanjem odgovornosti na Republiku Srpsku odgovori na kritike koje su na račun Savjeta ministara iznijeli predstavnici Europske komisije početkom mjeseca.

“Promotor europskog puta BiH je isključivo onaj koji na vrijeme ispunjava svoje obveze i koji se pridržava pravila koja su dogovorena u suradnji s predstavnicima EU, a ne oni koji pokušavaju proces europskih integracija zlorabiti za svoje političke ciljeve i koji pokušavaju zaobići utvrđena pravila i procedure, jer u njima vide mnogo Republike Srpske, a malo BiH”, zaključila je Cvijanovićeva.

Zaobilaženje Mehanizma koordinacije

Vlada Republike Srpske smatra da je osnovni razlog kašnjenja u objedinjavanju odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije nastojanje institucija u Sarajevu da zaobiđu pravila i procedure koje su usuglasili najviši politički i institucionalni predstavnici u BiH u formi sustava koordinacije. Iz Vlade Srpske ističu da institucije u Sarajevu, prije svega Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara i Direkcija za europske integracije BiH, uporno nastoje zaobići usuglašena pravila i procedure, te proces europskih integracija i, konkretno, izradu i objedinjavanje odgovora na pitanja iz Upitnika, pozicioniraju na pravilima i praksi koji prepoznaju isključivo institucije BiH, a ne i institucije na ostalim razinama vlasti, bez obzira na ustavna rješenja u BiH.

Iz Vlade Srpske naglašavaju da je riječ o klasičnom kršenju dogovorenih pravila i pokušaju sarajevskih institucija da se nametnu kao isključivi “vlasnici” procesa europskih integracija, a time, kroz ovaj proces, i kao hijerarhijski dominantan nivo vlasti u odnosu na ostale.

Umjesto da se proces objedivanja odgovora na Upitnik Europske komisije davno završio u okviru za to predviđenih tijela sustava koordinacije, te u skladu s dogovorenim procedurama i pravilima, smatraju u Vladi Srpske, bespotrebno se izgubilo dosta vremena kroz pokušaje političkog Sarajeva da nametne vlastita pravila i praksu koji bi za rezultat imali redefiniranje odnosa u BiH i markiranje isključivo institucija na razini BiH kao jedinih aktera procesa europskih integracija. “Proces europskih integracija je vlasništvo svih, u skladu sa njihovim ustavnim nadležnostima, a nikako samo institucija s adresom u Sarajevu”, stav je Vlade Republike Srpske./HMS/