Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Brnabić : Nametanje rezolucije Srebrenici vrhunac pravnog nasilja

Must Read

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je kako je neshvatljivo nametanje rezolucije o Srebrenici na dnevnom redu Glavne skupštine UN-a vrhunac legalnog nasilja, skandala i presedana.

Brnabić je naglasio da su na taj način prekršeni Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH, jer se tročlano Predsjedništvo BiH o njemu nije izjasnilo, što je neshvatljiv skandal, a onda šef Misije BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija ne želi cirkulirati, odnosno dalje prosljeđivati pismo jedne od članica Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

– Imate neshvatljivo pravno nasilje. Kao prvo, to je unutar BiH, za koju se bore, jer se ne bore za BiH, budući da su time poništili Daytonski sporazum i Ustav BiH”, izjavio je Brnabić za TV “Happy”.

Istaknula je da je drugi pravni presedan da o ovoj rezoluciji ne odlučuje Vijeće sigurnosti UN-a, iako se BiH tretira kao zemlja koja i dalje predstavlja prijetnju miru i stabilnosti, zbog čega se njome bavi isključivo Vijeće sigurnosti i zašto, uostalom, u njoj postoji Ured visokog predstavnika.

“Budući da ta rezolucija nije usvojena 2015. godine, sada je praktički izvlače iz Vijeća sigurnosti i guraju je izravno u Opću skupštinu UN-a, stvarajući tako presedan koji će, ne dugoročno, već u srednjoročnom razdoblju, vjerujem za pet do deset godina, u potpunosti podijeliti Opću skupštinu UN-a”, kazao je Brnabić.

Izjavila je da će se nakon ovoga jedan za drugim vidjeti rezolucije i preglasavanje.

“Uostalom, do sada je postojalo načelo da se takve rezolucije, koje se bave tako ozbiljnim pitanjem, kao što je zločin genocida, uvijek usvajaju konsenzusom, i to će biti prvi put da to nije slučaj”, kazao je Brnabić.

Istaknula je kako su pokrovitelji rezolucije Njemačka i Ruanda, a sada lobiraju za širi broj sponzora rezolucije.

Brnabić je kazao kako svakodnevno postoje nevjerojatni pritisci na Srbiju, uključujući članstvo

- Advertisement -

38 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

38 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -