Published On: Tue, Jun 18th, 2013

Britanija prisluškivala delegate summita G20

LONDON – Izgleda da dokumenti koje je otkrio bivši američki špijun Edward Snowden pokazuju da je Britanija špijunirala delegate summita G20 za vrijeme sastanaka u Londonu 2009. godine, izvijestio je britanski Guardian.

Među dužnisnicima koji su bili prisluškivani našli su se delegati iz Turske, saveznice NATO-a i iz Južne Afrike.

Britanija je upotrijebila ”vrhunsku obavještajnu tehnologiju” da prati komunikaciju među dužnosnicima na dva sastanka u travnju i rujnu 2009. godine, kako je u ponedjeljak objavio Guardian.

Ova otkrića će, prenosi Al Jazeera, za Britaniju vjerojatno biti sramotna, budući da je ona domaćin dvodnevnog samita G8 koji počinje u ponedjeljak u Sjevernoj Irskoj.

U novinama su navedeni dokumenti koje su novinari vidjeli, a koji se tiču rada GCHQ-a, sjedišta birtanske Vlade za komunikacijska pitanja, koje rukuje obavještajnim podacima.

Kako stoji u tim dokumentima, britanski špijuni prevarili su delegate tako što su ih ohrabrili da koriste posebno pripremljene internetske kafiće, koji su omogućavali špijunima da presretnu njihovu komunikaciju i da prate e-mailove i telefonske pozive koje su delegati slali i obavljali putem svojih BlackBerryja.

GCHQ je, također, bio u mogućnosti pratiti kada su delegati kontaktirali jedan drugoga. Na meti su bili određeni dužnosnici, uključujući i turskog ministra za financije, kako stoji u dokumentima koje su novinari imali priliku vidjeti.

U jednom dokumentu se vidi da su, također, izdvojili računala predstavnika Južne Afrike i da su im posvetili posebnu pažnju.

U novinskom članku stoji i to da je GCHQ primio izvještaje o pokušaju američke Agencije za nacionalnu sigurnost da prisluškuje kada je tadašnji ruski predsjednik Dimitry Medvedev putem satelita pozvao Moskvu.

Dokumenti sugeriraju kako su naredbe da se prikupljaju podaci o delegatima došle od razine unutar Vlade višeg od premijera, pripadnika Laburističke stranke Gordona Browna, kako kaže Guardian.

Dva dokumenta eksplicitno spominju informacije koje se prenesene ministrima.

Snowden se krije u Hong Kongu, a Sjedinjene Države su pokrenule istragu nakon što je bivši tehnički pomoćnik u CIA-i javnosti otkrio informacije o operaciji elektronskog nadziranja širokog spektra koju provodi NSA.

Lideri samita G8 sastaju se u Logh Erneu u Sjevernoj Irskoj u ponedjeljak na razgovorima koji će trajati dva dana o temama poput sirijske krize, poreza i slobodne trgovine.

dnevno.ba