Published On: Sub, stu 11th, 2017

Britanija i Francuska obilježile 99. obljetnicu kraja Prvog svjetskog rata

Tisuće ljudi diljem Velike Britanije obilježile su Dan primirja, koji se slavi u spomen na potpisivanje primirja između Njemačke i sila Antante kojim je 11. studenoga 1918., okončan Prvi svjetski rat.

Vojni dužnosnici i političari nosili su makove u simbol gubitka brojnih života te zajedno s veteranima u svečanu mimohodu stigli do Kenotafa, memorijalnog spomenika  žrtvama rata u središnjem Londonu gdje su odali počast dvominutnom šutnjom u 11 sati po mjesnom vremenu pri 11 otkucaja Big Bena.

Slične su svečanosti održane u obližnjoj Westminsterskoj opatiji te u Plymouthu, Brightonu i drugim gradovima u Velikoj Britaniji.

BBC prekinuo emitiranje

BBC je na dvije minute prekinuo emitiranje, a minute šutnje odane su i u trgovinama i drugim komercijalnim lokalima.

U Parizu je francuski predsjednik Emmanuel Macron obilježio 99. godišnjicu završetka Prvog svjetskog rata polaganjem vijenca na Grob neznanog vojnika kod Slavoluka pobjede. Bivši predsjednici Francois Hollande i Nicolas Sarkozy također su sudjelovali u svečanosti na Dan primirja u Parizu.

Dan primirja slavi se u spomen na primirje koje su 11. studenoga potpisale Francuska, Njemačka i Velika Britanija u željezničkom vagonu u šumi Compiegne.

Britanska kraljica Elizabeta II. (91), ove će godine prvi put svečanost Dana sjećanja promatrati s balkona, a umjesto nje vijenac na Kenotaf položit će u nedjelju njezin sin, prijestolonasljednik Charles.

Kraljica i drugi članovi njezine obitelji te političari među kojima premijerka Theresa May trebaju sudjelovati na festivalu u spomen na Dan sjećanja u subotu navečer u londonskom Royal Albert Hallu.

Kenotaf, što znači “prazan grob”, nedaleko od zgrade parlamenta i ureda vlade, spomenik je za više od milijun britanskih vojnika poginulih u modernim ratovima, a među njima je gotovo 900.000 palo u Prvom svjetskom ratu.

Na sjeveru Francuske su predstavnici Britanije, Francuske, Belgije, Kanade, Australije i Novog Zelanda obilježili 100. godišnjicu Bitke od Passchendaelea u kojoj je poginulo ili bilo ranjeno pola milijuna vojnika na objema stranama, saveznika i Nijemaca.

Macron i njegov njemački kolega Frank-Walter Steinmeier potvrdili su prijateljstvo dvaju naroda svečanim otvorenjem ratnog muzeja na poprištu jedne od najkrvavijih ratnih bitaka. Oko 30.000 vojnika iz obiju država poginulo je na planini Hartmannswillerkopf u Alsaceu.

Dan primirja obilježen je širom svijeta od Australije, Kanade i Šri Lanke do Belgije, Poljske i Srbije.

Završetak Prvog svjetskog rata kao Dan neovisnosti slavi i Poljska koja je tada bila ponovno uspotstavljena kao samostalna država. (Hina)

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x