Published On: Sri, lis 30th, 2013

Britanci poručili BiH: Zaostajete za drugima, riješite slučaj ‘Sejdić-Finci’

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague susreo se s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem 29. listopada u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije, u Londonu.

Ministar je poželio dobrodošlicu  Izetbegoviću na Svjetski islamski ekonomski forum u Londonu. On je pozdravio unaprjeđenje odnosa između Bosne i Hercegovine i njenih susjeda, te čestitao na kvalifikaciji Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Ministar Hague i član Predsjedništva BiH  Izetbegović izrazili su nadu da će Bosna i Hercegovina ostvariti isti uspjeh i na putu ka EU.

Nakon sastanka, ministar Hague je rekao da je sa  Izetbegovićem istaknuo  koliko je snažna podrška Velike Britanije nastojanjima Bosne i Hercegovine da se pridruži EU i NATO-u.

– Posebno sam naglasio svoju duboku zabrinutost zbog nepostizanja dogovora o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci. Ovo narušava napredak BiH ka EU i onemogućava stupanje na snagu Sporazuma o stabilnosti i pridruživanju sa EU, čime su iznevjereni građani Bosne i Hercegovine. Nas u Velikoj Britaniji brine da, ako BiH uskoro ne ostvari stvarni napredak ka članstvu u EU, time riskira da zaostane za drugim zemljama koje na tom putu napreduju. Stoga, potičemo sve bosanskohercegovačke lidere da prijeđu preko svojih razlika i dogovore se po pitanju presude Sejdić i Finci – kazao je Hague, priopćeno je iz Veleposlanstva Velike Britanije u BiH.

dnevno.ba