Published On: Sri, lis 30th, 2013

Budimirov izvještaj o pomilovanju osuđenika bez većinske podrške Zastupničkog doma

Izvještaj o pomilovanju osuđenika u 2012. godini, koji je podnio predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir, nije prihvaćen većinom glasova na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta održanoj u Sarajevu.

Budimir je kazao da je u 2012. Ured predsjednika FBiH primio 405 zahtjeva za pomilovanje i da je udovoljeno podnositeljima 105 zahtjeva, a od toga 34 koja se odnose na kaznena djela ubojstva.

Počiniteljima tih djela je oprošteno manje od trećine izrečene kazne, naveo je Budimir.

Njegova prethodnica, bivša predsjednica FBiH Borjana Krišto, izrekla je za godinu dana 98 pomilovanja, od toga 31 počiniteljima kaznenih djela vezanih za ubojstva, dok je raniji predsjednik Niko Lozančić pozitivno odgovorio na 507 zahtjeva osuđenika za pomilovanje za manje od 18 mjeseci mandata, a od toga se 158 zahtjeva odnosilo na ubojice, rekao je Budimir.

I Krišto i Lozančić su izricali pomilovanja ubojicama u smislu oprosta jednog dijela kazne, dodao je.

Uočljivo manji broj pomilovanja koje je izrekla Borjana Krišto evidentiran je zbog toga što je u toku njenog mandata visoki predstavnik za BiH povukao tadašnji zakon o pomilovanju jer nije bio u skladu s europskom legislativom.

Nakon ove točke dnevnog reda, zastupnici su odobrili izvještaj o radu Nadzornog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO za 2011. godinu te ih je Komisija za izbor i imenovanja obavijestila da je Igor Soldo podnio ostavku na članstvo u Upravnom odboru Radio-televizije FBiH.

Sjednica je završena oko 19 sati.