Published On: Sun, Dec 22nd, 2013

Briselskim sporazumom nije priznata nijedna forma neovisnosti Kosova

BEOGRAD – Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je danas da Briselskim sporazumom nije priznata nijedna forma neovisnosti Kosova i istaknuo da je njime neovisnost Kosova stavljena u drugi plan, a da je u prvom formiranje Zajednice srpskih općina.

“Mi nismo priznali nijednu formu neovisnosti Kosova Briselskim sporazumom. Naprotiv, vratili smo točak povijesti unazad. To znači da je pitanje neovisnosti u drugom planu, sada je u prvom planu Zajednica srpskih općina”, rekao je Dačić gostujući na TV Pink.

Kosovo je, prema njegovim riječima, godinama unazad “dok smo se mi zaklinjali u naš Ustav i gledali u Boga”, gradilo svoju neovisnost. “Mi nismo gradili nijedan mehanizam da to spriječimo, već ćemo sada praviti ZSO”, dodao je premijer Srbije.

On se osvrnuo i na rukovanje nekadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića nakon završetka mandata i kada nije ponovo izabran za predsjednika i kosovskog premijera Hashima Thacija i upitao zašto nije to uradio kada je bio na čelu zemlje.

“Mislite da je meni bilo lako da se vidim 20 puta s Thacijem i rukujem, ali ja sam predsjednik Vlade Srbije, a ovo je politička predstava. To se tako ne radi”, istaknuo je Dačić i dodao da bi vjerojatno Tadić da je to uradio za vrijeme mandata bio sataniziran, baš kao što je i on sam sada.

“Vjerojatno je procenjivao da to u tom trenutku ne može biti politički održivo. Međutim, ovdje je stvar liderstva – hoćete da vodite zemlju ili ćete se ponašati tako da vas vodi mišljenje javnog mnijenja? U povijesti nijedna odluka nije donesena po želji i volji naroda.

Mislite da je Dejtonski sporazum donesen na odluševljenje građana Republike Srpske, pa napravili su (Slobodana) Miloševića izdajnikom. Danas da nema tog sporazuma nestala bi RS. Jednostavno treba preuzeti odgovornost”, istaknuo je Dačić, prenosi Tanjug.

(Vijesti.ba/Fena)