Published On: Uto, ožu 22nd, 2022

Brisanje Hrvata u FBIH i suradnja s Hrvatima neće ići istovremeno. NATO otvara bazu na Balkanu

Stara zračna baza iz doba komunizma u Albaniji trebala bi postati taktička operativna postaja NATO-a kada se ponovno otvori 2023. godine, piše Euronews.

Vojna potrošnja sada je u porastu u velikom dijelu Europe, ponajviše u Njemačkoj, ali i na Balkanu. Napetosti rastu i u blizini Albanije. Čini se da su Hrvatska, koja je članica NATO-a, i Srbija, koja se protivi savezu, u mini utrci u naoružanju, piše Euronews.

Srbija je od Rusije nabavila nadograđene zrakoplove MiG-29, tenkove i raketne sustave, dok je Hrvatska od Francuske kupila 12 borbenih zrakoplova Rafale.

Započeli radovi

U siječnju su započeli radovi na nadogradnji zračne baze Kuçovë kao modernog operativnog središta NATO i Albanija obećali su 50 milijuna eura za centar koji se nalazi 85 kilometara južno od glavnog grada Tirane.

Mali obližnji grad Kuçovë nazvan je Staljinov grad tijekom albanskog komunističkog režima, a baza je izgrađena 1950-ih koristeći zatvorsku radnu snagu pod vodstvom vođe Envera Hoxhe koji je, unatoč tome što je bio komunist, na kraju antagonizirao SSSR, Kinu i obližnju Jugoslaviju nakon Drugog svjetskog rata, pretvarajući ga u pustinjačko stanje, piše Euronews.

Nakon pada komunističkog režima 1990., albanska vojska imala je više od 200 mlažnjaka, uglavnom raznih modela MiG-ova, u tri zračne baze. Većina ih je sada rashodovana, a stari ruski i kineski mlažnjaci prestali su letjeti 2005. godine.

Albanske zračne snage sada imaju nekoliko helikoptera, uglavnom Bells i Eurocoptera te očekuju da će dobiti nekoliko Blackhawka, piše Euronews.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Haso pl. Neuzubilahović-Janša - postao Slovenac!
Haso pl. Neuzubilahović-Janša - postao Slovenac!
2 mjeseci prije

Talibani su velesila za Albaniju 🙁 ali – i Šiptari znaju iskamčiti sadaku 😎 !

Samo neka ne prave baze po Hrvatskoj – to im nikako ne treba dozvoliti!!!

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Haso pl. Neuzubilahović-Janša - postao Slovenac!
2 mjeseci prije

Merhaba Haso

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
2 mjeseci prije

Ili cemo pomozi bog…

Thomson
Thomson
2 mjeseci prije

Hoć hoće Zagreb ce to odradit