Published On: Uto, ožu 22nd, 2022

MILANOVIĆ: Dobro je da su to naši konačno iskamčili jer znam kakve su otpore imali i od koga – i od Berlina i od Amsterdama i od Stockholma

Berlin, Amsterdam i Stockholm protivili su se spominjanju konstitutivnih naroda u BiH u dokumentu EU-a, kazao je u utorak Zoran Milanović i istaknuo da ubuduće treba blokirati svaki sličan dokument u kojom se ne navodi to načelo.

Vijeće za vanjske poslove Europske unije usuglasilo je u utorak tekst “Strateškog kompasa” koji se tiče sigurnosnog aspekta Europske unije i u kojem se spominja BiH.

Premijer Andrej Plenković kazao je u utorak da je na prijedlog Hrvatske uvrštena referenca na konstitutivne narode i “sve ono što je propisano ustavom BiH” i da se nada kako će se to “reflektirati na daljnje razgovore između političkih stranaka u BiH kako bi se postiglo rješenje i kompromis o izbornom zakonu”.

Milanović je novinarima u srijedu izjavio da je hrvatska diplomacija sa sastanka vijeća “prvi put otišla nepodvijenog repa”.

“Drago mi je, ne znam zašto je trebalo toliko dugo”, rekao je Milanović u Vinkovcima gdje je sudjelovao na 15. obljetnici ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

“Znam da se hrvatska diplomacija morala oznojiti da postigne tako malu stvar. Dobro je da su to konačno iskamčili jer znam kakve su otpore imali i od koga – i od Berlina i od Amsterdama i od Stockholma”, istaknuo je Milanović.

“Tim ljudima treba objasniti – ako ne razumiju neka maknu prste od toga. Hrvatska ne komada BiH i ne priprema nikakvu agresiju. A bogami ni Srbija, a ni Rusija jer ne može“, dodao je.

Milanović je kazao i da je Hrvatska do sada trpjela “svinjarije iz Bruxellesa”, odnosno “potpuno zatiranje Daytonske formule”.

“Prvi puta da je hrvatska diplomacija napravila ono što pozivam da napravi svakoga puta”, kazao je Milanović, dodavši da su se “počeli ponašati kao predstavnici hrvatske države”.

SDA i “sarajevska čaršija” pregovaraju “per la finta”

Posljednja runda bošnjačko-hrvatskih pregovora o izmjeni izbornog zakona pod posredstvom SAD-a i EU-a propala je prošloga tjedna.

Milanović je istaknuo da su za propast pregovora, u kojima su predstavnici SAD-a i EU-a predložili elektorski model za izbor članova predsjedništva što nije prihvatila najveća bošnjačka stranka SDA, odgovorni SDA i “sarajevska čaršija”.

“Opet ista priča – predvidivo kao buđenje medvjeda iz zimskog sna”, kazao je Milanović.

“SDA, sarajevska čaršija, pregovara ‘per la finta‘ par dana i onda sve to sruši. Drugi predstavnici bošnjačkih stranaka konstruktivniji, Hrvati traže oteta prava, a sa Srbima se može razgovarati, s predstavnicima Srba”, dodao je.

Rusija je “vrlo hladna i mračna država”

Milanović je na pitanje novinara o retrospektivnoj ocjeni Macronove izjave da je NATO doživio “moždanu smrt”, kazao kako to ne stoji te da NATO nije odgovoran za pad drona na zagrebačkom Jarunu.

“NATO za to nema niti misiju niti sredstva, shvatimo to konačno. To nije posao NATO-a osim ako ne uđemo u globalni svjetski sukob, a po članku 5 kontrolu našeg neba preuzme NATO, a to je u stvarnosti jedina država koja za to ima kapacitet – SAD”, kazao je Milanović.

“Ne mogu Englezi koji stalno nešto filozofiraju i sole pamet”, dodao je.

Milanović je istaknuo da je Hrvatska ušla u NATO zbog SAD jer je to država “koja jamči sigurnost kada stvari krenu loše i kada dođe kišni dan”.

Zbog toga mu nije drago što Rusija razvija hipersonično oružje koje trenutno nema SAD.

“Kad vidim da Rusija eksperimentira s novim hipersoničnim oružjem, ne osjećam se dobro. Želim da to moj zaštitnik ima. Zašto nema to ne znamo”,  istaknuo je Milanović.

“Govorio sam da je Rusija vrlo hladna i mračna država. To je činjenica, da ih ne možemo mjeriti svojim mjerilima, svojim aršinom. Drukčiji su“, dodao je.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Haso pl. Neuzubilahović-Janša - postao Slovenac!
Haso pl. Neuzubilahović-Janša - postao Slovenac!
1 mjesec prije

Bravo Milanče 🙂 <3 – otkad Haso govori da je najveća koncentracija Zeleno-lijevo-islamističkih smrradova upravo u Berlinu a onda slijede Amsterdam, Štokholm i Beč 🙁 !

TREF
TREF
1 mjesec prije

RUSIJA JE PRIJATELJ HRVATIMA I NE ZNAM ĆEMU ZABRINUTOST.SUPER JE DA IMAJU TAKVO ORUŽJE JER SMO SIGURNIJI UZ NJIH.

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
Šta ti kažeš na ovo?  TREF
1 mjesec prije

Samo sto tin oruzjem ponekad ispale koji dron na glavni grad HR.

Martina Mlinarević
Martina Mlinarević
1 mjesec prije

Germanski ološ opet protiv Hrvata u BiH.

šimeđodan
šimeđodan
1 mjesec prije

Ništa oni nisu iskamčili, uveden je termin “konstituentni” umjesto “konstitutivni”. Vrhunac licemjerja zagrebačkih eutanazera..