Published On: Pet, srp 15th, 2016

BRENNAN: Pogrešno smo procijenili posljedice “arapskog proljeća“

Direktor CIA John Brennan priznao je da su se američke obavještajne službe pokazale kao nesposobne predvidjeti posljedice “arapskog proljeća” u zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, gdje su zbog slabljenja središnje vlasti ojačale ekstremističke grupe. Govoreći u Institutu Brookings u Washingtonu, direktor CIA John Brennan priznao je da njegov resor apsolutno pogrešno predvidio posljedice “arapskog proljeća”.

Prema podacima obavještajnih službi, Al Kaida i druge terorističke skupine trebalo je da oslabe zbog vala prosvjeda. Međutim, kako navodi Brennan, pojavile su se teritorije koje se nalaze izvan kontrole državne vlasti na kojima se se ukorijenili teroristi. Podsjetimo na priopćenja Washingtona iz 2011. godine kada je tek počelo “arapsko proljeće”. “Površina za površinom, grad za gradom, država za državom – ljudi su počeli tražiti poštovanje elementarnih ljudskih prava”, izjavio je tada Obama.

Prema riječima Brennana događaji od 2011. godine koje su odobrili čelnici mnogih svjetskih zemalja doveli su do jačanja utjecaja terorističkih organizacija u čitavom svijetu. U svom nedavnom govoru, Brennan se dotaknuo i odnosa SAD i Saudijske Arabije. “Treba naglasiti važnost postojećih odnosa sa Saudijskom Arabijom u oblasti strateške obavještajne službe. Međutim, vi ste u pravu: rukovodstvo ove zemlje je dobilo u nasljeđe prilično fundamentalističku, ponegdje čak i radikalnu verziju islama “, izjavio je Brennan.

Brennan je naveo da Rijad pomaže širenju ove konzervativno-radikalne inačica islama. Prema riječima direktora CIA, to pojednostavljuje vrbovanje terorističke organizacije novih kadrova. Ipak, bez obzira na probleme koji nastaju zbog religioznih ubjeđenja Saudijske Arabije, Brennan je jasno izjavio da je smatra ključnim saveznicom SAD u borbi protiv terorizma.