Brazilska policija privela 1500 prosvjednika

Brazilska policija u ponedjeljak je raščistila prosvjednički kamp ispred zapovjedništva oružanih snaga u Brasíliji i pritvorila oko 1500 ljudi, dan nakon što su radikalni pristaše bivšeg desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara napali državne institucije.

Tisuće prosvjednika u nedjelju je upalo u Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču odbijajući priznati Bolsonarov izborni poraz od ljevičara Luiza Inácia Lule da Silve, koji je prije tjedan dana prisegnuo kao predsjednik Brazila.

Bolsonaro, koji trenutačno boravi u američkoj saveznoj državi Floridi, nikada se nije javno oglasio i priznao gubitak izbora.

Nakon nedjeljnog nasilja, Vrhovni sud naredio je da se kampovi prosvjednika, uključujući i onaj ispred vojnog stožera, očiste u roku od 24 sata, što je potaknulo veliku policijsku operaciju, objavio je portal G1.

U nedjelju je uhićeno 230 osumnjičenih izgrednika koji su tijekom nasilja u Brasíliji opljačkali zgradu Kongresa, probili barikade, popeli se na krov i razbijali prozore.

Izgrednici su potom svoj bijes usmjerili prema obližnjem Vrhovnom sudu i predsjedničkoj palači, a sigurnosnim snagama trebalo je nekoliko sati da povrate kontrolu nad područjem.

Lula, koji je napad nazvao pokušajem državnog udara, potpisao je dekret savezne intervencije, dopuštajući vladi da preuzme odgovornost za javnu sigurnost u Brasíliji, “kao odgovor na teroristički čin”.

U telefonskom razgovoru s brazilskim predsjednikom u ponedjeljak američki predsjednik Joe Biden prenio je “nepokolebljivu podršku” svoje zemlje “brazilskoj demokraciji i slobodnoj volji brazilskog naroda izraženoj na nedavnim predsjedničkim izborima”.

Biden je također pozvao Lulu na “konzultacije o širokom zajedničkom programu” u Bijeloj kući početkom veljače, što je brazilski predsjednik prihvatio, navodi se u zajedničkoj izjavi./Hina/HMS/

more recommended stories