Srijeda, 29 svibnja, 2024

Branković i desetine osoba upleteni u međunarodni kriminal!

Must Read

U prodaju kongoanskog duga prema BiH, tačnije “Energoinvestu”, u iznosu od 29,3 miliona dolara, koji je bivši premijer FBiH i tadašnji direktor kompanije Nedžad Branković prodao za samo 3,3 miliona, upleteno je na desetine osoba iz BiH, saznaje “Dnevni avaz”.

Više izvještaja

Ova informacija potvrđena nam je i u Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS), koje je u oktobru 2008. godine zaprimilo izvještaj o krivičnom djelu protiv Nedžada Brankovića i ostalih, koji su osumnjičeni za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

– U ovom predmetu postoji više izvještaja Finansijske policije protiv više desetina  prijavljenih osoba, među kojima je i Nedžad Branković. Obuhvaćen je dio koji se odnosi na prijeratna potraživanja “Energoinvesta” u Kongu. Predmet je u predistražnoj fazi, a radi se o vrlo kompleksnom predmetu – rečeno nam je iz Tužilaštva KS.

Pojašnjeno nam je da je Finansijska policija, osim izvještaja iz 2008. godine, kasnije dostavila još desetine drugih izvještaja koji se, također, razmatraju u Tužilaštvu i dio su opsežne istrage.

Saznajemo također da je Tužilaštvo BiH ovaj predmet ustupilo u nadležnost Tužilaštva KS, navodeći da se radi o međunarodnom kriminalu u koji su upletene osobe iz BiH.

Podsjećamo, Branković je osumnjičen za zloupotrebu položaja jer je bez saglasnosti Upravnog odbora preduzeća naložio prodaju potraživanja od Konga iako je “Energoinvest” već pokrenuo proces za njihovu naplatu pred arbitražnim sudom u Parizu. Na teret mu se stavlja i to da je neovlašteno proglasio tajnost postupka prodaje.

Donesena odluka

Prema Zakonu o privrednim društvima FBiH, glavni direktori preduzeća mogu samostalno odlučivati o prodaji najviše 15 posto ukupnog kapitala preduzeća, dok za veće udjele mora osigurati saglasnost upravnog odbora, odnosno skupštine preduzeća.

Međutim, prema navodu Finansijske policije, ukupni dug Konga činio je 26,14 posto tadašnjeg kapitala “Energoinvesta”, a takvu odluku mogao je donijeti samo upravni odbor.

Ko su bili članovi Komisije?

Prema podacima iz izvještaja Finansijske policije, “Energoinvest” je kalkulirao s više različitih iznosa potraživanja od Konga, a najmanji je iznijela komisija za odobravanje isplate superprovizije za poslove izvoza ovog preduzeća.

Zanimljivo je da je komisiju 1. januara 2000. godine osnovao upravo Branković. Za predsjednika je postavio svog zamjenika Mensura Čauševića, a za članove Ibrahima Bostu i Dževada Ganića, pomoćnike za komercijalne poslove i finansije.

Njih trojicu Finansijska policija sumnjiči za nesavjesno poslovanje.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -