Published On: Sri, ožu 13th, 2013

Branitelji ruše prijedlog Zakona o povoljnijem umirovljenju, ako treba i prosvjedima

vojska_2Svih 18 udruga HVO-a i Armije BiH ustat će protiv prijedloga Zakona o povoljnijem umirovljenju branitelja koji je prekjučer usvojila Vlada Federacije BiH. Za četvrtak su branitelji najavili sastanak na kome će donijeti paket mjera koje uključuju i masovne prosvjede kako bi se spomenuti zakon srušio.
U izjavi za Večernjak predsjednik Udruženja umirovljenika vojnih osiguranika u FBiH Ismet Harbinja kaže da bi usvajanjem ovog zakona došlo do smanjenja mirovina sadašnjim korisnicima iznad 65 godina starosti i do 55 posto, i da zbog niza razloga zakon ne smije biti proveden u praksi.
“Nas nitko nije kontaktirao, ni umirovljenike HVO-a, ni Armije BiH, Vlada je preko vikenda napravila izmjene i donijela zakon koji je apsolutno neprihvatljiv i protiv kojeg ćemo se odlučno boriti svim legalnim sredstvima”, tvrdi Harbinja.
Protivnici zakona napominju kako je suprotan s Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda i da može prouzrokovati mnoge tužbe i upravne postupke koji bi u konačnici značili velike troškove za FBiH. U spornom zakonu piše kako pravo na povoljnije umirovljenje mogu ostvariti pripadnici Oružanih snaga BiH svrstani u pet kategorija. U prvoj su pripadnici policije koji su najmanje 12 mjeseci u razdoblju od 18. 9. 1991. godine do 23. 12. 1995. obavljali dužnost i poslove zapovjednika, načelnika i policijskim upravama MUP-a Republike BiH i MUP-a HZ HB. Zakon se odnosi i na pripadnike bivše Vojske FBiH kojima je prestala služba tijekom 2001. ako su u godini otpusta napunili 40 godina života i 20 godina mirovinskog staža, od čega muškarci trebaju imati tri, a žene dvije godine efektivnog staža tijekom rata koji se računa kao poseban staž u dvostrukom trajanju.
Pripadnici Oružanih snaga Republike BiH (ARBiH, HVO, HOS, MUP RBiH i HZ HB), kojima je priznato sudjelovanje u obrani BiH u trajanju od najmanje tri godine i koji nisu dezertirali iz Oružanih snaga, iznimno stječu pravo na starosnu mirovinu u iznosu najniže mirovine isplaćene za taj mjesec u skladu sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju i prije navršenih 65 godina života, pod uvjetom da imaju najmanje 20 godina mirovinskog staža i da su najmanje dvanaest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za umirovljenje po ovom zakonu bili na evidenciji službe. Starosna mirovina ostvaruje se tako da se od 65 godina života oduzima razdoblje koje je osobi priznato u sudjelovanju u obrani BiH u jednostrukom trajanju. Vojni invalidi s invalidnosti 60 posto ili više, koji su ranjavani tijekom izvršenja borbenog zadatka, mogu ostvariti pravo na mirovinu u iznosu najniže mirovine isplaćene za tekući mjesece. Peta kategorija su vojnici Oružanih snaga BiH koji su najmanje dvije godine do 23. 12. 1995. bili pripadnici Armije RBiH ili HVO-a, a koji su na dan 1. 1. 2010. godine bili u vojnoj službi, i kojima prestaje služba shodno Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH. Umirovljeni zapovjednici i generali najavljuju da će zbog zakona tužiti Vladu FBiH Ustavnom sudu i tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa
Večernji