Published On: Pon, kol 20th, 2018

NEPODNOŠLJIVI RASIZAM JEDNE ŠUTNJE: Zašto OHR i strane ambasade ne reagiraju na prijetnje ubojstvom Gloriji Lujanović?

Branimir Galić iz HSS-a u BiH komentirao je prijetnje ubojstvom novinarki portala Dnevnik.ba koji su aktualizirani na društvenim mrežama u zadnjih nekoliko dana. Galić smatra da je nedostanak reakcija institucija smještenih u Sarajevu prešutno odobravanje ovakvih napada.

Gloria Lujanović je jedna od rijetkih novinarki koja na ozbiljan i studiozan način piše o zločinima, progonima, zvjerskim ubijanjima što su ih  počinili pripadnici bošnjačke tzv. Armije BiH  nad Hrvatima Središnje Bosne.

Posljednjih dana svjedoci smo medijskog linča te otvorenih prijetnji ubojstvom upućenih Gloriji  Lujanović  iza kojih stoje  ljudi koji se kriju iza različitih nickova na Twitteru, a stavovima i ophođenjem najbliži su GS-ovim pulenima Suljagiću i Bajroviću.

Ovom prilikom pitam se gdje su sada reakcije OHR-a, ambasada smještenih u Sarajevu, nadležnih institucija  ili strukovnih udruga novinara. Svi oni gromoglasno šute i prešutno odobravaju kreiranje atmosfere straha uperenu na Hrvate u Središnjoj Bosni.

Možemo samo zamisliti kakva bi reakcija bila da je situacija obrnuta i da je u pitanju medijski linč na bošnjačku novinarku; uvjeren sam da bi se  sve ambasade, OHR i medijske kuće smještene u Sarajevu ovom temom bavile intenzivno i nekoliko dana.

Pozivajući se na “slučaj Lujanović” možemo jedino zaključiti da  Hrvati u Bosni i Hercegovini institucionalno postaju građani drugog reda u raljama većinskog bošnjačkog nacionalizma, a većinu političkih predstavnika Hrvata u BiH ova tema kao da ne zanima, što me još više zabrinjava, zaključio je Branimir Galić iz HSS-a u BiH.

I . C. / Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare