Published On: Tue, Sep 15th, 2015

BRAKOVI TRAJU SVE KRAĆE Broj razvoda u BiH u porastu, parovi se najčešće rastaju u petoj godini braka

Prema statističkim podacima brak u BiH traje sve kraće.
Godišnje se razvede više od dvije tisuće bračnih parova, a  broj razvoda brakova je iz godine u godinu u blagom porastu.
U 2013. godini u našoj zemlji razvedeno je 2.609 brakova, a njih 107 trajalo kraće od jedne godine. Ukupno 334 braka su trajala od jedne do dvije godine, dok je  307 brakova trajalo tri do četiri godine i 1.861 brak je trajao pet i više godina. Prema službenim podacima broj razvedenih brakova u posljednjem desetljeću varira, pa je u 2001. i 2002. bilo više od 2.000 razvoda godišnje, potom se ovaj broj nekoliko godina smanjuje, tako da je u 2008. godini iznosio 1.369.
“Broj se postepeno povećavao tako da smo 2013. imali nešto više od 2.500 razvedenih brakova. Prema preliminarnim rezultatima, za prošlu godinu očekujemo da će to biti isti broj razvoda”, rekla je Mirsada Adembegović, stručni savjetnik za odnose sa javnošću u u Agenciji za statistiku BiH za TV1.ba
Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da se najveći broj bračnih parova razvede  poslije pet ili više godina braka. Pedagoginja Meliha Fejzić ističe kako je i u BiH i na globalnom nivou institucija braka i obitelji već duže vrijeme dovedena u pitanje.
“Ono što mi možemo reći iz iskustva u našem radu, a što je specifično za mlade bračne parove, jeste da je evidentan izostanak strpljenja, tolerancije i spremnosti da se ulaže u partnerski odnos. Vrlo često u susretu sa prvom krizom u partnerskom odnosu, mladi bračni parovi primarnije izlaz vide u razvodu braka, nego u ulaganju u partnerski odnos, pojasnila je Fejzić.
Naglasila je da oslobođenost od tradicionalnog okvira, ekonomska neovisnost, ukupan društveni okvir, mediji, ali i zakoni koji štite partnere od raznih vidova nasilja doprinose razvodu braka. Fejzić ističe da se partnerima koji se jave uObiteljsko savjetovalište pruža prilika da preispitaju odluku o razvodu braka.
“Terapijska medijacija pruža mogućnost preispitivanja, odnosno donošenje racionalnije odluke za razvod braka i prebacuje fokus sa partnerskih i roditeljskih konflikata na zajedničke interese i interese djeteta. Mnogo ljudi nam se javlja za ovaj dio usluga koji nudi naša ustanova. Veliki broj naših korisnika se javi po preporuci naših bivših korisnika što je nama najveći pokazatelj da ovo što radimo ima smisla i da je korisno za ljude”, dodala je Fejzić.
“Jako je važno ulagati u brak i partnerski odnos, te taj odnos ne uzimati zdravo za gotovo”, naglasila je Fejzić.