Utorak, 23 travnja, 2024

BRAĆA GRIM U HERCEGOVINI: Ono kad pećina pukne vodu i podijeli selo

Must Read

Kad pročitate ovu priču, jedino što će vam pasti na pamet jeste pitanje: A dobro đe je Zmaj?

Gatačko selo Lukovice ovih dana podjeljeno je na dva dijela. Zdravku je proteklog tjedna od magistrale do kuće trebalo pet minuta,  sad mu treba više od pola sata. Polje je postalo jezero, a za sve je kriva pećina. “Imamo pećinu koja se nalazi jedno 200 metara od one kuće. Ona kada počne teći voda pukne, mi kažemo pukne, i baš ogromna količina vode ide iz nje i ona dok ne zaduši.

Ona ne prestaje makar i sunce grijalo”, rekao je Zdravko Radmilović, iz sela Lukovice kod Gacka. Umjesto dobrim asfaltom, mještani kućama dolaze preko brda, stijena i kroz šumu. To Hercegovcima nije problem, ali Radmilovići se žale da je pećina pukla u nedoba. Mještani ovog dijela gataćkog sela Lukovice bukvalno su odsječeni od svijeta. Pretežno slave sv. Nikolu pa su se već zapitali kako će im doći uzvanici.

Domaćice ne brinu, slavska trpeza je već spremna. Za glavu su se uhvatili domaćini i krenuli u potragu za čamcem kako bi goste prebacili na drugu obalu. “Za ove hrabre nije to ništa, dolazili su oni i prije, a za ove malo nježnije nabavit ćemo čamac pa ćemo ih prebacivati čamcem”, kaže Radmilović za ATV. Pećina u Lukovicama pucala je i ranije. Posljednji put, prije sedam godina. A za sve su krive obilne padaline koje su prepunile podzemna jezera. “Mislim da je ovo jedinstven primjer na ovim krajevima. Vidite u ljetnom razdoblju nema dovoljno vode za piće, a sada toliko obilje ove vode koja se nakupi.

https://youtu.be/qjooQVowBSI

Ja i moj brat Zdravko smo 2010. godine išli u dio gdje je najveće drveće, mjerili smo na najvećoj dubini bilo je preko 25 metara vode”, rekao je Radomir Radmilović iz sela Lukovice. Da je dio sela odsječen od Gacka, brzo se pročulo općinom. U šali Gačani kažu – sreća pa je načelnikova kuća ostala na našoj strani.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x