ALI JESU ZA REPUBLIKU SRPSKU? Nije 200 tisuća Bošnjaka poginulo za treći entitet

U suštini ne znamo otkud Radončiću broj od 200.000 kada je ukupan broj poginulih građana BIH negdje oko 100.000 od čega je Bošnjaka negdje oko 65.000. Srba oko 27.000 i Hrvata negdje oko 8.000.

Ono što je zanimljivo jeste, da službene sarajevske statistike, nikada ne iznose podatak, koliko je Bošnjaka poginulo u sukobu s Hrvatima a koliko u sukobu sa Srbima.

Kod Hrvata se zna da ih je tri puta više nastradalo u sukobu s Bošnjacima. Zna se i broj od preko 1000 hrvatskih civila koji su ubijeni u sukobima sa ABIH. No nikada nećete čuti podatak koliko je točno Bošnjaka nastradalo od HVO-a. Zašto se krije taj podatak?

Razlog je dosta jednostavan. Statistika, HVO vs ABIH nikako ne ide u prilog genocidnom HVO-u i antifašističkom ABIH.

Broj logora, broj mučenja, broj ubijenih civila i vojnika,broj obredno poslanih na onaj svijet, broj nestalih i uklonjenih tijela, broj protjeranih, debelo baca sjenu na svijetlu pravdu Haaškog suda.

Ne da je HVO bio nevin. Daleko od tog da je bio. Radili su grozne zločine. I kažnjeni su. Od pješaka do generala.

Ali statistika borbe ABIH sa HVO-om, ona koju oficijelno Sarajevo krije, ne još zadugo, baca potpuno novo svjetlo na djelovanje ABIH.

Ne da ćete teško doći do podatka što je činila ABIH i kakvi su bili razgovori Izetbegovića sa recimo Momčilom Krajišnikom, ili sa generalskim zborom, nego se kriju i oficijelni podaci, statistika rata, koja govori puno. Jako puno.

Radončiću izvoli:

‘Za ideju BiH mi Bošnjaci smo dali 200 tisuća mrtvih. Mislim da svaka opcija trećeg entiteta, četvrtog bilo da je on hrvatski ili fildžan državica nije realan i to je za mene osobno i SBB potpuno neprihvatljiva priča”, rekao je čelnik SBB-a Fahrudin Radončić za televiziju N1.

Radončić se osvrnuo na izjavu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u da je u BiH treći entitet realna mogućnost. ”Mi moramo relaksirati položaj Hrvata u BiH, da ih se ne majorizira i mislim da tu imamo sijaset odnosno ogroman broj drugih političkih mehanizama da to postignemo a ne pričom o nečemu što nije realno, a to je treći entitet”, naglasio je Radončić.

Kaže kako je ”u BiH je tragična varijanta da predstavnici dva naroda se dogovaraju bez predstavnika trećeg naroda”. ”U tom smislu, nije to samo odgovornost gospodina Dodika i gospodina Čovića, nego i bošnjačkih pojedinih lidera koji ne umiju da nađu demokratski kapacitet i da razgovaraju na tolerantan način s neistomišljenicima, da im ne popuštaju kao što ja ne popuštam na trećem entitetu.

Mislim da u tom smislu ta priča nije dobra ako Bošnjaka nema u cijelom dogovoru i nije realna i ne može se provesti”, rekao je. Kaže kako bošnjačka politika treba naučiti od Alije Izetbegovića da predstavnici Srba i Hrvata razgovaraju mimo Bošnjaka.

”Ovdje je politička mudrost da i gospodina Čovića i gospodina Dodika, u paketu, mi smo samouvjereni, dovedemo za isti sto i sve nezgodne, teške teme zajednički rješavamo”, rekao je. Dodao je kako će SBB ”biti vjerojatno protiv” prijedloga izbornog zakon Hrvatskog narodnog sabora u BiH i SDA.

”Ima i u jednom i drugim dobrih elemenata, ali sve što bude predlagala jedna stranka u ovakvoj političkoj situaciji, nezavisno da li je to SDA, HDZ ili SBB neće proći. Mora biti kompromis da bi se takav prijedlog našao na skupštini, odnosno Zastupničkom domu i Domu naroda na razini BiH, da bi to prošlo, i to je jedini način da napravimo uspješnu priču od ove katastrofe koja trenutno postoji”, rekao je, između ostalog, Radončić.

more recommended stories