Subota, 25 svibnja, 2024

ŠALJIVDŽIJA JE TAJ SMAJKIĆ: OHR provodi volju hrvatskog naroda

Must Read

Još jedna tribina Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara, održana u dvorani Narodnog pozorišta Mostar, na kojoj je bilo riječi o aktualnom procesu izmjene Statuta Mostara je protekla u uzavreloj atmosferi.

Najviše pažnje privuklo je izlaganje mostarskog muftije, Seid ef. Smajkića, koji je ukazao na pogubnost ideje Mostara kao jedne izborne jedinice, ocijenivši da se time praktički pretvara u hrvatski stolni grad.

Poseban naglasak je muftija stavio na zbivanja tijekom i neposredno nakon rata, kazavši kako su i onda i sada politički predstavnici hrvatskog naroda vidjeli Mostar kao hrvatski grad, u kojem će se provoditi, kako se izrazio, “njihova politika”, piše današnji mostarski Dnevni list.

“U tome im ide na ruku lukavi scenarij OHR-a da instrumentalizacijom volje Ustavnog suda BiH provedu volju hrvatskog naroda, isto onako kao i tijekom rata, rekao je uz ostalo mostarski muftija, Seid ef. Smajkić, naglasivši kako Bošnjaci Mostara neće odustati od svojih prava, poučeni – kako je rekao – gorkim iskustvima.

Tijekom tribine publika je dosta žustro sudjelovala u aktualnoj tematici te iznosila različite komentare o tome zašto su Bošnjaci Mostara danas u tako teškoj situaciji.

Dok su jedni optuživali za to hrvatsku politiku, dok su drugi pak tvrdili da se dobro zna tko je vladao Mostarom zadnjih 20 godina i tko je donosio sve odluke u ime Bošnjaka.

Nekoliko govornika otvoreno je prozvalo sada već bivšeg člana SDA i predsjednika Kluba Bošnjaka u GV-u Mostara, Faruka Ćupinu, da je sadašnje stanje iskoristio za vlastitu promociju.

U raspravu se uključio i novi predsjednik Kluba Bošnjaka u GV-u Mostar, Salem Marić, koji je kazao kako OHR želi da se o Mostaru odlučuje u Sarajevu. Pri tom je pozvao na, kako kaže, potrebu jedinstva Bošnjaka jer, prema njegovim riječima, Hrvati na pregovorima u OHR-u izlaze s jedinstvenim prijedlogom, dok s druge strane Bošnjaci imaju četiri mišljenja.
Rasprave o budućnosti Mostara dolaze na tragu presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je u svojoj presudi naložio Parlamentu BiH da promijeni Izborni zakon BiH u dijelu koji govori o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

U praksi to bi značilo ukidanje modela po kojem svaka mostarska izborna jedinica daje isti broj članova Gradskog vijeća Mostara, te uvođenje delegiranja vijećnika po principu “jedan čovjek, jedan glas”. Stav Bošnjaka je da bi to, s obzirom na povećan broj Hrvata u Mostaru nakon agresije na BiH, značilo trajnu hrvatsku dominaciju.

Gašenje RTV-a Mostar volja dioničara

Na pitanje o naprasnom gašenju RTV-a Mostar, predsjednik GV-a Mostar Murat Ćorić je samo lakonski poručio kako je to bila volja dioničara te kako RTV Mostar nije bio javni servis. Ovakvi stavovi izazvali su burno negodovanje dijela publike.

Inače, Mostar je jedini grad u BiH koji ima nametnuti Statut i gdje glas Bošnjaka na lokalnim izborima vrijedi barem tri puta više nego glas Hrvata, jer isti broj vijećnika daje gradsko područje Jugoistok, koje ima oko 4000 birača, a gdje su Bošnjaci većina, i gradsko područje Jugozapad gdje je oko 30 000 birača, a gdje su Hrvati većina. Ustavni sud ukinuto je te diskriminirajuće odredbe, protiv čega se SDA i muftija žestoko bune.

 

Stoga sada veliki zagovornik pravne države predsjednik SDA Sulejman Tihić se poziva na “pravnu državu”, a istovremeno ne želi provesti odluke ustavnog suda BiH, već naprotiv ne poštuje je i želi sada ponovo podijeliti Mostar. Apsurdno zar ne. (R.I. Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -