Published On: Čet, ruj 6th, 2018

BOŠNJAKOVIĆ: Očekujem izručenje Ivice Todorića

Ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković u srijedu je ocijenio da očekuje izručenje odbjeglog osnivača Agrokora Ivice Todorića jer cijeli postupak koji se vodi u Londonu ide prema izručenju, javlja HRT.

Kazao je i da je, ako dođe do izručenja, samo stvar tehnike kako to ostvariti između hrvatskog ministarstva unutarnjih poslova i nadležnih britanskih službi te kako vjeruje da bi taj postupak potrajao deset do dvadeset dana.

Ministar Bošnjaković kazao je to na otvaranju Okruglog stola o prijedlogu novog ovršnog zakona u zagrebačkom Novinarskom domu u srijedu, dan prije nego što će osnivač Agrokora Ivica Todoriću pokušati uvjeriti Visoki sud u Londonu, koji mu je potkraj srpnja odbio žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj, da promijeni mišljenje, što mu je posljednja prilika da izbjegne izručenje.

Visoki je sud 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj. Nakon što mu je odbijena žalba Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu se i odobrilo. Ročište je dogovoreno za 6. rujna. Ako Todorić ne uspije uvjeriti sud u svoje argumente, odluka o izručenju postaje pravomoćna.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši ni jedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Todorićeva obrana je svjedočenjem dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

Ako Visoki sud i nakon saslušanja odbije njegove argumente, odluka o izručenju postaje pravomoćna i njegovo izručenje prepušta se policijama Velike Britanije i Hrvatske koje trebaju dogovoriti pojedinosti postupka predaje.

Rok za izručenje je deset dana od dana pravomoćnosti, a taj se rok može produljiti na dodatnih deset dana ako iskrsnu neki problemi. Postoji još jedna mogućnost za odgodu izručenja, a to je da se pozove na zdravstvene probleme, čime bi samo kupio malo vremena, ali izručenje ne bi mogao izbjeći, navodi HRT.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog je dana pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene malo strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dva puta tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati. Prije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare