Subota, 15 lipnja, 2024

Bošnjački hegemonizam uništavao je višestranačje i proizvodio političke mrtvace na hrvatskoj političkoj sceni

Must Read

Bez entiteta, ili bar izborne jedinice kao institucionalnog zaštitnog mehanizma Hrvati u Federaciji BiH, zbog svoje malobrojnosti stalno su u poziciji političkog plijena, trostruko brojnijih Bošnjaka, zbog kojeg se svaki njihov pokušaj da razviju višestranačje u okrilju svoje zajednice kažnjava. 

Piše: Milan Šutalo, Dnevnik.ba

Prije 11 godina Alijansa za promijene, predvođena SDP-om, ignorirajući izbornu volju Hrvata u federalnu vlast je instalirala Zubakov NHI i Šimićev HSS, unatoč tomu što je HDZ BiH i dobio nadpolovičnu većinu glasova hrvatskih birača. Alijansa sastavljena u uredu američkog veleposlanika Thomasa Milera, nastala je na ideji međunarodne zajednice predvođene SAD, kao su nacionalne stranke uzročnici rata te se s njima ne može graditi BiH u miru. Iz vlasti je tada, uz isto obrazloženje isključena i SDA, a u RS je na vlast doveden tadašnji međunarodni miljenik Milorad Dodik. Hrvati su svoj suverenitet pokušali zaštiti ujedinjenjem svih stranaka u Hrvatski narodni sabor, koji je odlučio uspostaviti Hrvatsku samupravu, a međunarodna zajednica predvođena Austrijancem Wolfgangom Petritschem kaznila ih je “tenkovskom revizijom” Hercegovačke banke. Za blokadu više od 150 milijuna maraka depozita tisuća štediša privatnih i javnih poduzeća s hrvatskih područja alibi je pronađen u izmišljenom nestanku novca uplaćenog iz proračuna Hrvatske na račun HVO-a u Hercegovačkoj banci. Nametnuta prinudna upraviteljica Toby Robinson kasnije je priznala da novac nije nestao i da je ta tvrdnja zapravo bila izmišljotina.

Posljedice nasrtaja na hrvatski politički suverenitet, gospodarsko i financijsko tkivo vidljive su još i danas.Hrvatska područja do tada najpotentnija u BiH vraćena su desetljećima uazad, višestranačje je posve uništeno, a oporbene stranke, koje su pristale na ulogu slugu hegemonističke politike- NHI i HSS pretvorene su u političke mrtvace. U tom razdoblju austrijanac Petritsch nametnuo je ustavne amnadmane prema kojima su Hrvati izgubili paritet u federalnoj vladi, pa im je broj ministarskih mjesta sa osam sveden na pet. Bez njih ili s njima bošnjačka većina u Vladi mogla je i i sada može donositi odluke. Promijenje je i način izbora delegata u Dom naroda federalnog parlamenta, što je omogućilo da se iz kantona u kojima živi zanemariv postotak Hrvata bošnjačkim glasovima u kantonalne skupštine, a potom iz kantonalnih skupština izabere jedna trećina hrvatskih delegata u Dom naroda Parlamenta F BiH. Petritschewim amandmanima Dom naroda je istovremeno prestao biti brana majorizacije.

Pet godina kasnije 2006. izborom Željka Komšića, bošnjačkim glasovima Hrvatima se otima pozicija u Predsjedništvu BiH, a hrvatske političke strane tjera da se ujedinjuju kako bi zajedničkim kandidatom pokušali spriječiti majorizaciju.

Isti scenarij ponavlja se četiri godine kasnije kada Komšić s 300.000 glasova bošnjačkih birača, što je za trećinu više od ukupnog hrvatskog biračkog tiječa, ponovo sjeda u stolicu namjenenu predstavniku Hrvata.

Ono što je SDP napravio 2001. s Alijansom za promijene 2001. ponovo pravi 2011. Ovaj put sa SDP-ova, tobož građanske, socijaldemokratske, multietničke politike padaju maske iza kojih jse i najvećim naivčima ukazuje politika  bošnjačkog hegemonizma; ujedinjuju se dvije bošnjačke stranke suprotne ideološke orijentacije koje su osvojile najviše glasova bošnjačkih birača, a iz vlasti istiskuju pobjedničke stranke među hrvatskim biračima. Umjesto njih pozicije namjenjen predstavnicima Hrvata udijeljuju se, kao i 2001., gubitničkim stranakama, među Hrvatima. Tobož Socijaldemokratskoj partiji bio je bliža krajnje desna Hrvatska stranka prava, s par postotaka glasova hrvatskih birača i Lijanovićeva strana koja je je do 5 zastupničkih mandata došla kupovinom glasova, uglavnom od bošnjačke sirotinje nego koalicija stranaka desnog centra- dva HDZ-a koja je dobila potporu blizu 90 posto građana hrvatske nacionalnosti.

Već sami nagoviještaj koalicije SDP-a sa HSP-om i Lijanovićima, rezultirao je stvaranjem hrvatskog bloka, kako bi se spriječila ponovna majorizacija bh Hrvata. Dva su HDZ-a pokušala blokadom izbora delegata u Dom naroda,  odvratiti, zaustaviti Platformašku koaliciju da politički pregazi izbornu volju Hrvata, no umjesto zaustavljanja bošnjačkog hegemnizma, međunarodna zajednica ga je poduprla suspendirajući odluku SIP-a o nezakonitoj uspostavi federalne vlasti, bez predstavnika Hrvata.

Dok svjedočimo pokušajima vraćanja vlasti u zakonske okvire i uključivanje predstavnika Hrvata u federalnu vlast, posljedice hegemonističke politike ponovo su proizvele isti učinak kao 2001. U razdoblju između 2002 i 2011. u koje je Lagumdžijin hegemonizam bio u oporbi Hrvati su uspijeli razviti političku lepezu, koju je Lagumdžija nakon 9 godina ponovo skršio. Dva HDZ-a, koji su do tada bili politički rivali, natjerao da se ujedine u zaštiti političkih prava Hrvata u BiH, a treću stranku koju je uspio nagovoriti na janjičarstvo HSP – politički je pokopao i Hrvate ponovo ostavio bez mogućnosti izbora.

Bez entiteta u kojem bi bila većina, ili bar većinski hrvatske izborne jedinice kao institucionalnog zaštitnog mehanizma Hrvati u BiH osuđeni su na jednostranačje, na nemogućnost izbora, na politički grč u kojem su primorani suzdržavati se od kritike HDZ-a i bojati se pojave novih stranaka, koje bi Lagumdžija i lagumdžije mogle iskoristiti u nekom novom pohodu na hrvatski suverenitet u BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -