Published On: Pon, ruj 16th, 2013

Bosnić: Naše je od Prijedora do Sandžaka!

BANJALUKA – Husein Bilal Bosnić, vehabijski vođa i propovjednik vehabizma iz Bužima, ponovno šokira svojim izjavama, spominjući navodno planirano osvajanje Prijedora, Banjaluke, Višegrada, pa sve do Sandžaka, tijekom proteklog rata u BiH!

Akter brojnih video-snimaka s dramatičnim stavovima koji su preplavili internet, a kojeg je “proslavila” rečenica prema kojoj “ciljaju” na uzimanje harača od Hrvata i Srba u BiH, o čemu su “Nezavisne” prve pisale, sada otvara bolne rane iz devedesetih godina prošlog vijeka.

“Tko je nas zaustavio ’95. Da ne uzmemo Banjaluku i Prijedor, i da ne izvršimo obećanja koja smo narodu davali – da ćemo doći na Drinu, da ćemo klanjati na mostu Mehmed-paše? Da ćemo onda krenuti prema Sandžaku? To je sve naše “, poručuje vehabija na videu” Bilal Bosnić hutba: nered na kopnu i na moru … tko ga čini? “, objavljenom na YouTubeu.

Ova uznemirujuća izjava počinje na tom video-snimku od 9:22 minuta, au nastavku on navodi da su ih zaustavile zapadne sile.

Stavovi ozloglašenog vehabije po ko zna koji put naišli su na oštru osudu javnosti, a posebno stručnjaka.

“To je govor mržnje i ova država mora početi sankcionirati one koji mržnju šire. Ako to ne uradi, takve izjave će se strašno multiplicirati. Ja sam za to da tužiteljstvo radi svoj posao, da počne takve da kažnjava”, naglašava Mehmed Bradarić, član Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost bh..parlamenta.

On ocjenuje da su pripadnici vehabijskog pokreta prijetnja i to najprije bošnjačkom narodu.

“Njima se treba snažno suprotstaviti, ne treba ih ohrabrivati”, naglašava Bradarić.

Poput njega, i Staša Košarac, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost bh.. parlamenta, osuđuje najnoviju izjavu Bosnića, te kaže da je sasvim jasno da je ovdje riječ o širenju strahova.

“Vi se sjećate i napada na američku ambasadu u Sarajevu. Oni zastrašuju sve dobronamjerne građane ove zemlje. I naravno, mislim da to nije učinjeno bez razloga”, naglašava Košarac.

Ocjenjuje da postoje slabe karike u rješavanju problema vehabizma u BiH.

“Očigledno je da postoje jako izražene slabosti u ovoj zemlji, a rekorder u plasmanu slabosti su sigurnosne agencije na razini BiH”, naglašava Košarac.

Sa druge strane, u policijskim agencijama tvrde da rade u okviru svoje nadležnosti.

Upitana da li eventualno vode istragu protiv Bosnića zbog stavova koje iznosi, a koji su objavljeni na YouTubeu, Kristina Jozić, policijski službenik SIPA, navodi da ova agencija ne iznosi u javnost informacije koje se odnose na osobe koje su sa sigurnosnog aspekta predmet njihovog interesovanja.

Podsjećanja radi, “Nezavisne” su već objavile seriju tekstova o Bosnićevim prijetećim stavovima, a on je, primjera radi, izjavljivao: “Znajte, tek je počelo da se krvari i neće stati, Alah najbolje zna, dok god ne dođe pobjeda islama.”