Srijeda, 24 travnja, 2024

BOSIĆ: Dodik vesla, a Čović kormilari

Must Read

BANJA LUKA – Lider SDS-a Mladen Bosić tvrdi da je, iako predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pokušava da to prikrije, pa čak i pokaže kako je on glavni u odnosima sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, svima jasno “da u tom dvojcu Dodik vesla, a Dragan Čović kormilari“.

– Dodik ulaže mišiće, a Čović mozak. Jedino što nije jasno je zašto to radi. Kada prođe određeno vrijeme, saznat ćemo i to, kao što sada saznajemo iz arhiva SAD šta se stvarno događalo za vrijeme rata. Taj posao je na štetu interesa Republike Srpske zato što bi svaka promjena Dejtonskog sporazuma sigurno zakinula RS – naveo je Bosić.

Tvrdi da je “Prudski sporazum Dodik-Čović-Tihić“ čist dokaz Dodikovog rada za Čovića, na štetu interesa RS.

-Tim sporazumom predviđeno je da se BiH transformira u više entiteta, od kojih bi jedan bio hrvatski. Nigdje u sporazumu ne piše da RS ostaje netaknuta, a čak i kad bi bilo tako, nije isto biti jedan od dva entiteta, ili suverenitet dijeliti sa tri ili više entiteta. Nikada se Dodik nije u javnosti odrekao Prudskog sporazuma i pribojavam se da će se on u dogledno vrijeme ponovo naći na stolu – rekao je predsjednik SDS-a.

Stavovi Dodika u pregovorima oko pitanja Sejdić-Finci su u potpunosti definirani Čovićevim zahtjevima, kaže Bosić, ističući da predsjednik HDZ-a “sve radi kako bi blokirao svaki dogovor i produbio krizu”.

-Takvom taktikom Čović želi da dovede do raspakivanja Daytona u želji da se otvori proces rješavanja hrvatskog pitanja u FBiH. Interes RS je upravo suprotan od toga. To pitanje treba što prije riješiti kako bi se okrenuli stvarnim životnim problemima. Ako se nastavi s produbljivanjem političke krize u BiH i oko nijednog pitanja ne bude moguće postići dogovor, realno je očekivati da se Dayton nađe na stolu. I tu je Čović mozak, a Dodik kopa jamu. Mi ćemo sve uraditi da RS ne upadne u tu jamu – naveo je Bosić.

Podrškom Dodikovom zahtjevu za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, objašnjava Bosić, Čović jednim udarcem ubija “dvije muhe“.

– Pokušava da eliminira Šarovića koji se našao na putu nekim hrvatskim uvozničkim lobijima, a s druge strane ništa ga ne košta dizanje tri ruke HDZ-ovih zastupnika u Parlamentu BiH – kaže on i tvrdi da će Čović te tri ruke “naplatiti od Dodika kroz zahtjeve za podršku opstrukcijama i ideji hrvatskog entiteta”.

– I tu je Čović mozak, a Dodik mišići. Zanimljiv dvojac. Njihova suradnja je jednostrana i u interesu Čovića…, naveo je Bosić. Podvlači da nije protiv suradnje s bilo kim, ali i da ta suradnja mora biti višestrana, a ne po principu – udružila se dvojica protiv trećeg.

-To smo u prošlosti već vidjeli i jasno je da takav pristup politici ne donosi na kraju nikome sreću – rekao je Bosić, saopćeno je iz SDS-a.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x