Published On: Sub, lis 5th, 2013

Bosić: Dodik je otišao Lagumdžiji na noge i ponizio Republiku Srpsku

Zlatko Lagumdžija ima sve razloge da bude sretan i zadovoljan, jer je Milorad Dodik otišao da mu poljubi ruku, moleći ga da mu pomogne da se obračuna sa Srpskom demokratskom strankom (SDS)- izjavio je predsjednik SDS-a Mladen Bosić povodom današnjih sarajevskih razgovora delegacija SDP-a i SNSD-a.

– Nema više one priče o Teheranu i kako mu se Sarajevo gadi. Dodik je danas ponizio ne samo sebe nego i RS – naveo je Bosić u pisanoj izjavi.

Dodik je, kaže, zaboravio da je do sada pozicija RS-a u BiH bila jaka samo zbog toga što je 14 poslanika iz RS-a bilo jedinstveno i da će njegova odluka da “ubuduće brani interese RS-a s Lagumdžijom i Čovićem, a ne sa SDS-om, imati dalekosežne posljedice”.

– Od pozicije da nijedna odluka nije mogla proći bez saglasnosti iz RS-a doveo se u poziciju da zavisi od stranaka iz FBiH – smatra predsjednik SDS-a.

SDS neće, dodaje, trgovati politički moleći za podršku.

Predstavnici SDS-a u inistitucijama BiH, kako tvrdi, “rade u interesu RS-a i BiH i nisu u funkciji hrvatskih, niti bio čijih stranih lobija, a imaju podršku i priznanje za svoj rad, ne samo od SDS-a nego i od drugih”.

Potezi koje povlači Dodik u posljednje vrijeme imat će, smatra on, dalekosežne negativne posljedice, a stalni pokušaji izazivanja krize u odnosima na nivou BiH imaju za cilj prikriti sve teže uvjete u kojima građani žive, najniže penzije koje primaju penzioneri RS-a, poskupljenja lijekova koje invalidi ne mogu osigurati iz skromnih primanja, kriminal i krađu kojom su ojadili RS.

 

Fena