Published On: Ned, lis 6th, 2013

Milanović obećao izgraditi školu u Bugojnu

Dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović nastavio je u subotu u Bugojnu gdje je o situaciji u toj općini razgovarao s načelnikom Hasanom Ajkunićem i njegovim najbližim saradnicima, kao i predsjedavajućim Općinskog vijeća Vlatkom Glavašem.

U Mjesnoj zajednici Kandija premijer Milanović susreo se s predstavnicima hrvatskog naroda i povratnicima u ovo naselje, u kojem trenutno živi 120 hrvatskih obitelji s oko 350 članova.

U izjavi za brojne medije premijer Milanović je kazao da je prioritet hrvatskih vlasti pružiti pomoć hrvatskim porodicama koje su se vratile na svoja imanja u BiH.

– Ovdje vidimo Hrvatski dom koji se financira sredstvima Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske a u razgovoru s ljudima ovog kraja obaviješten sam, također, da nemaju centralne škole. To je nešto što ćemo staviti u prioritet, da u Bugojnu bude škola koju će financirati hrvatska vlada. Naravno, to moramo raditi u suradnji s lokalnim vlastima – naglasio je Milanović.

Ispred Područne škole u Kandiji hrvatski premijer dočekan je pjesmom članica Folklorne sekcije HKD “Napredak” a domaćini su mu bili Miroslav Zelić, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u OV Bugojno i Sanela Kolovrat, direktorica Prve osnovne škole Jaklić, u kojoj se nastava odvija na hrvatskom jeziku.

– Mi smo iznijeli glavne probleme Hrvata u Bugojnu, a oni se odnose, između ostalog, i na njihovu nedovoljnu zastupljenost u javnim poduzećima. Bugojno je specifično jer od 11 javnih poduzeća u deset ne rade Hrvati. U upravnim i nadzornim odborima ne postoji nijedan Hrvat – istaknuo je Zelić.

Milanović je rekao kako se u to ne želi miješati te to nije htio komentirati.

Premijer Milanović je kazao i to da Hrvatska “ne može izravno ulagati u gospodarstvo u BiH, ali je može poticati, a na hrvatskim gospodarstvenicima je da odluče na koji način i gdje će oni investirati”.

FENA