Utorak, 28 svibnja, 2024

Bosić: ”Ako sutra bude dogovora okreće se novi list u politici BiH”

Must Read

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić od sutrašnjeg sastanka u Mostaru šest vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini očekuje da se ustanovi da li postoji politička klima, ali i kapacitet nove skupštinske većine da donosi značajne odluke za BiH i razriješi dugogodišnju političku blokadu.

”To se prije svega odnosi na mogućnost rješenja pitanja “Sejdić-Finci”, koji već dugo stoji na stolu i opterećuje poziciju BiH. Ukoliko bismo sutra napravili dogovor o tom pitanju to bi bio jasan signal da se okreće novi list u politici BiH i otvara prostor za međusobno uvažavanje i dogovor”, naglasio je Bosić.

Međutim, ako situacija i pozicije ostanu iste, odnosno, kako kaže, isključivost i dalje ostane kao glavni politički faktor, onda se od nove skupštinske većine na razini BiH može očekivati da uglavnom nastavi dosadašnju politiku ”povuci-potegni“ ili politiku međusobnog sukobljavanja po gotovo svim političkim pitanjima.

Bosić od sastanka „šestorke“ očekuje da se ustanovi da li se radi o novoj skupštinskoj većini s nekim novim političkim konceptom, a ukoliko je to slučaj, onda SDS traži da ta skupštinska većina otvori pitanje podjele pozicija u Vijeću ministara.

”U tom slučaju bismo mi, u najmanju ruku tražili četvrto ministarsko mjesto za Srbe, jer nije logično da u ovoj situaciji SDPBiH dobija tri ministarska mjesta u ovom Vijeću ministara, posebno što nije ispunio obavezu iz prvobitnog dogovora koji je podrazumijevao i kompenzacije za to ministarsko mjesto u nekim agencijama i institucijama BiH”, naveo je Bosić.

Podsjetio je i da je SDS još ranije iznio stav da bilo kakav dalji nastavak suradnje mora podrazumijevati i ispunjavanje prethodnih obaveza, pri čemu očekuju da će i SNSD ostati pri tome da RS-u pripadnu ona mjesta koja su ranije određena da pripadaju tom entitetu.

Ukoliko će se, kaže, i dalje nastaviti politika neizvršavanja dogovora i obaveza, to neće otvoriti bilo kakav prostor za međusobno povjerenje ili neku ozbiljniju suradnju na razini BiH, osim tehničkog funkcioniranja institucija.

”Najmanje što ćemo tražiti u tom slučaju jest da Ministarstvo obrane BiH pripadne RS-u. To bi bio neki korektniji odnos imajući u vidu da sada četiri člana skupštinske većine iz SBB-a nije isto što i sedam članova iz SDA. Imajući u vidu i princip rotacije, koji nije bio ispoštovan prilikom koji nije bio ispoštovan prilikom sastavljanja prethodnog Vijeća ministara BiH”, rekao je Bosić.

Precizirao je da se SDS protivi mogućnoj ponovnoj kandidaturi smijenog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića na tu funkciju.

”To bi bilo izrugivanje parlamentu, ukoliko bismo sada ponovo glasali za njegov izbor, posebno što se razlozi za njegovu smjenu ni u kom slučaju nisu promijenili. Očekujemo od SNSD-a da ostane pri inicijativi koju su podržali za njegovu smjenu i da glasuju protiv ponovnog izbora Bećirovića”, precizirao je Bosić.

Izrazio je nadu da SDPBiH neće ići “sa zabadanjem prsta u oko” i da će predložiti umjesto Bećirovića neko drugo rješenje.

”Nemamo nikakvog razloga da ne glasujemo za to drugo rješenje. Ukoliko oni budu inzistirali na Bećiroviću, to će samo biti znak da nema prostora za korektnu suradnju”, naglasio je predsjednik SDS-a.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -