Published On: Čet, pro 21st, 2017

Boris Johnson: “Rusija je ratoborna Sparta, a EU i SAD su kao drevna Atena”

Sada je sasvim jasno da smo ušli u takozvano “Orwellovsko razdoblje” u kojem je rat mir, sloboda je ropstvo, a neznanje je moć. Ili postoji druga mogućnost, nešto utješnija, da europski narodi za vođe biraju apsolutne ignorante i ljude koji ne poznaju elementarne povijesne činjenice.

Kao primjer ćemo navesti komentar na izjavu britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, koji bi po pristojnosti i poznavanju povijesti možda mogao biti dvorska luda na dvoru kraljice Elizabete II, ali nikako čelnik utjecajnog Foreign Officea.

Naime, Boris Johnson je usporedio Rusiju s ratobornom Spartom, na što mu je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na Facebooku odgovorila “da Rusija, za razliku od mnogih europskih zemalja, nikada nije bila ratoborna zemlja”.

Boris Johnson je u intervjuu za The Sunday Times povukao povijesnu paralelu i drevnu Atenu usporedio s Europom i Sjedinjenim Američkim Državama, a Rusiju kao zatvorenu i neprijateljsku drevnu Spartu. Na kraju je dodao “kako ipak treba surađivati s Ruskom Federacijom”.

“Usporedba je netočna. Rusija nikada nije bila “ratoborna zemlja”, za razliku od europskih država. Biti proturječnosti Atene i Sparte je bila oligarhija kao temelj ustroja potonje. Mislim da ne postoji veće oligarhije od Velike Britanije. Dakle, Boris Johnson nije u pravu”, napisala je Zaharova.

Međutim, za jednu izjavu čelnika britanskog ministarstva vanjskih poslova je rekla da je prilično prikladna i poštena.

“Ali u jednoj njegovoj usporedbi se s njim možemo složiti. Ratovi Atene i Sparte su oslabili antičku Grčku, što su iskoristili Perzijanci i Makedonci. Danas će razdor koji je posijao i aktivno potiče Zapad, osobito u Europi, sigurno oslabiti zapadnu civilizaciju i učiniti je ranjivijom na prijetnje kao što je, na primjer, Islamska država”, rekla je Zaharova.

Ove kontroverzne izjave Johnsona dolaze uslijed predstojećeg posjeta britanskog ministra vanjskih poslova Moskvi, gdje odlazi kako bi raspravljao s ruskom stranom, osobito o situaciji u Siriji.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare