Published On: Sub, stu 11th, 2017

Boris Buden gostovao u Mostaru

Centar za kritičko mišljenje Mostar i Friedrich-Ebert-Stiftung BiH sinoć su organizirali predavanje Borisa Budena filozofa, publiciste i prevoditelja, jednog od najznačajnijih intelektualaca s ovih prostora, koji već godinama živi u Berlinu, nakon što je doktorirao na berlinskom sveučilištu Humboldt. Buden je u Mostaru odžao predavanje pod nazivom ”Kultura sjećanja kroz kritičko mišljenje” u kongresnoj dvorani hotela Bristol u Mostaru. Ovo je prvo predavanje  u okviru projekta ”Škola kritičkog mišljenja”.

“U Mostaru je gostovao dr. Boris Buden, jedan od najpoznatijih lijevih intelektualaca u svijetu, podrijetlom s našiih prostora (Garešnica, 1958.). Ugledni gost se zadržao u mostarskom hotela Bristol puna dva sata u susretu s publikom, demonstrirajući i veliku erudiciju i kritičko mišljenje u promišljanju aktualnih svjetskih i domaćih fenomena, koji su itekako uvezani jedni s drugima. Demonstrirao je, u biti, nužnost historiziranja i genealoškog pristupa pojavama i procesima, sljedeći vjerno hegeleovsko-marksističku logiku o nužnosti zahvatanja stvari u korijenu i u njihovom totalitetu.

Govorio je, zapravo, o istim onim pitanjima o kojima je progovorio i najnovijem intervju za riječki Novi list (vidjeti u produžetku), kao i u brojnim prilikama ranije, s tim da je svoje mostarsko predavanje situirao u fenomene i ustaštva i neoustaštva, dekonstruirajući i spregu Katoličke crkve i vlasti u Hrvatskoj. (“Papa Franjo mi je brat, a kardinal Bozanić politički neprijatelj.”)

 

Izbjegao je mudro pozabaviti se i rošomonom Bosna i Hercegovina.

Ne znam jesu li ga razumjeli u publici, ali ja sam uživao u konzekventnom i smjelom mišljenju. Poslije ekspertize uloge novih, domaćih postkolonijalnih elita u dojučerašnjim kolonijama, to jest njihove neslavne pozicije tobož domaćih upravitelja u ime starih gospodara, razvio je originalnu ideju o modernom neo-ustaštvu kao postkolonijalnoj veleizdajničkoj poziciji hrvatskih tranzicijskih elita, čija je jedina uloga prodati sve resurse po što je moguće nižim cijenama.

Povukao je i zanimljive paralele o neupjelim modernizacijama u bivšoj JUgoslaviji, kao i presmione usporedbe bivših hrvatskih iluzija i tragedija vezanih za ambicije Trećeg Rajha i ovovremenih vezanih za EU, o čemu bi se moralo sporiti, ali ne bi bilo ovdje umjesno…”, napisao je između ostalog na Facebooku profesor mostarskog sveučilišta dr.sc. Mile Lasić.

Slika zaslona 2017-11-11 u 16.35.31

Nakon Mostara, Buden će boraviti i u Sarajevu, gdje će u sklopu 6. Otvorenog Univerziteta u SARTR-u u subotu 11. studenog održati predavanje na temu ”Šta da se radi… s komunizmom? Bauk, trauma, budućnost”.

Boris Buden (Garešnica 1958.) je filozof i publicist. Piše eseje i članke iz područja filozofije, politike, kritike kulture i umjetnosti. Na Zagrebačkom univerzitetu diplomirao je filozofiju, uz dopunske studije marksizma. Doktorirao je iz teorije kulture na Univerzitetu Humbolt u Berlinu. Živi i radi u Berlinu.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x