Published On: Tue, Jul 23rd, 2019

BOJIĆ: Hrvatski narod u BIH, politički zapušten, vjerski zatucan, moralno oronuo…

Fra Drago Bojić, bosanski franjevac i teolog, poznat po svojim oštrim, beskompromisnim analizama u kojima kritizira političko i duhovno vodstvo Hrvata u BiH, zbog čega je imao silnih problema, dao je veliki intervju tjedniku “Nacional” u kojem je teško optužio HDZ i Dragana Čovića, Crkvu, kao i Kolindu Grabar Kitarević. Prenosimo najintrigantnije dijelove intervjua Bojića datog “Nacionalu”. 

“Politici koju vodi Dragan Čović nije stalo do interesa Hrvata u BiH nego do održanja herceg-bosanskog feuda u zapadnoj Hercegovini i sadašnjih državnih, federalnih, kantonalnih pozicija koje “legalnim i legitimnim” predstavnicima Hrvata donose velike financijske koristi”, tvrdi Drago Bojić, a potom nastavlja..

“Odatle proizlaze teške posljedice, ne samo u politici, nego i u obrazovanju, kulturi, svakodnevnom životu…Dragan Čović i HDZ drže sve pod kontrolom kada je riječ o Hrvatima u ovoj zemlji, javna poduzeća, prirodne resurse, braniteljske udruge, obrazovni sustav, kulturne institucije i, kao što sam već rekao, imaju veliku podršku u Crkvi. Uz pomoć Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) Čović je dokinuo i ono malo razlika koliko je postojalo u političkom smislu kada je riječ o bosanskohercegovačkim Hrvatima, ako ih je uopće bilo. Na ruku mu ide i predsjednica Kolinda Grabar Kitarević, koja je loša i za Hrvatsku i za Hrvate u BiH, ali i političke odnose na ovim područjima”.

Drago Bojić je konstatirao da se zapravo malo, ili ništa, nije promijenilo u odnosu Hrvatske prema BiH u posljednjih 25-30 godina.

“Sadašnja hrvatska politika sliči po mnogo čemu Tuđmanovoj, a većina hrvatskih građana je još uvijek mentalno u 90-im godinama. Kako je to zastrašujuće porazno za hrvatsko društvo i za hrvatski narod na ovim prostorima. Ne volim paušalne, jeftine i populističke analize, ali čini se da ovakav hrvatski narod, generalno, ne može imati bolju vlast, jer bi to bila lažna, vještačka, uopćena slika tog naroda, koji je, općenito, politički nepismen, kulturno zapušten, moralno oronuo, nacionalistički opijen, vjerski zatucan”.

Reakcija na tekst:

FRA JANKO ĆURO: BiH i (ne)odgovorni mediji