Published On: Thu, Dec 19th, 2013

Bogut podržao Šimunića, ali ne smije da kaže Za dom spremni

Osim podrške koju uživa u Hrvatskoj, Josip Šimunić najnovijeg branitelja ima u suigraču Nemanje Nedovića i košarkašu Golden Statea, Andrew Bogut, koji je Australijanac, ali vuče hrvatske korjene.

Bogut je izvorno na svom Twitter računu javno podržao reprezenzativca Hrvatske.

“Vau, FIFA! Patetično. Deset mečeva suspenzije zbog pretpostavke i optužba. A šta sa mitom koji dobivate za domaćinstva Mundijala”, napisao je iskusni centar na svom profilu.

Australski internacionalac je zatim svoju javnu podršku Šimuniću objasnio iu intervjuu za američki “Croatian Sports”, ai sam je priznao da ne bi smio da izgovori ovaj slogan pred kamerama.

“Taj povik Hrvati koriste od 16. vijeka. Točno je da su ga koristili i fašisti, ali bilo je takvo vrijeme. Što bi bilo, recimo, da neka radikalna skupina pretvori ‘Kako si’ u svoj službeni slogan? Kazna nije fer prema Šimuniću . Osjetljivo je, ali ja nemam sumnje da je to govorio kao ponosan Hrvat koji se plasirao na SP, a ne u znak diskriminacije Srba, Židova ili nekog drugoga. Uostalom, onaj nacistički ‘Za dom spremni’ ima još riječi koje dolaze nakon tih. iskazao sam njemu podršku na Tviteru, neki mi govore da je fašista, ali znam povijest i da je to dio hrvatske povijesti. Ne bih smio to da izgovorim, jer znamo kako to ide u Americi. Ali ja sam ponosan na hrvatsku krv i uvijek ću biti. Moja obitelj je imala iste probleme kao mnoge hrvatske u bivšoj Jugoslaviji 60-ih i 70-ih, ali nisu današnji ljudi u Srbiji ili Americi odgovorni “, naveo je Bogut.

Dodaje da “nije ispravno nekom kaznom od deset utakmica oduzeti karijeru”.

“Trebalo bi educirati ljude o tom sloganu i što on znači Hrvatima. Uostalom, i kad ga prevedeš, svi vide da nema ničega opasnog. Razočaran sam pritiskom na Šimunića, hrvatske političare, medije”, izjavio je Andrew Bogut.