Published On: Thu, Dec 19th, 2013

Merkel: “Naš cilj je ojačana Evropa!”

I treći mandat kancelarke Angele Merkel počeo je vladinim izvješćem u Bundestagu. Ona se odlučno založila za reforme europskih ugovora. Govoreći o proširenju Unije, pohvalila je napredak Srbije, ali ne i Albanije.

Kancelarka se u svom prvom obraćanju novom sazivu donjeg doma parlamenta (Bundestagu) uglavnom ograničila na europsku politiku. “Naš cilj je ojačana Europa”, istakla je Merkel i dodala: “Vlada velike koalicije želi da Njemačka kao suosnivač EU-a i dalje ima odgovornu i integrativnu ulogu u Europi.” Ona se založila za reformu europskih ugovora, o čemu će biti govora u četvrtak (19.12.) na sastanku na vrhu EU-a u Bruxellesu. “Svatko kaže da sve možemo nastaviti razvijati, samo da ne smijemo mijenjati ugovore”, rekla je kancelarka i dodala: “Vjerujem da se tako neće razviti stvarno učinkovita Europa.”

Ona je kritizirala i činjenicu da države članice primaju na znanje redovite preporuke Europske komisije za provedbu reformi, ali bez ikakvih obveza da te reforme stvarno i provedu. U zamjenu za spremnost za reforme na području ekonomske politike Merkel je obećala financijsku potporu. No nije rekla tko će to platiti i koje zemlje bi potporu trebale dobiti. No prema ocjeni njemačke kancelarke, eurozona i EU su na dobrom putu da prevladaju krizu.

Kancelarka Merkel pohvalila napredak Srbije

Kancelarka se osvrnula i na proširenje EU-a. Prema njezinom mišljenju, Srbija je postigla znatne napretke u približavanju europskim standardima. Zato ona smatra da je ispravna odluka o održavanju prve pristupne konferencije sa Srbijom u siječnju iduće godine. Istodobno je izričito napomenula da Albanija još uvijek nije spremna za pregovore o prijamu u EU budući da se od nje još očekuju brojne reforme.

Kako dalje sa Ukrajinom?

U Europskoj uniji predstoje dakle važne odluke. Na brojnim područjima se očekuje da njemačka zauzme jasne pozicije: recimo što se tiče odnosa prema Sjedinjenim Američkim Državama ili kod borbe za vlast u Ukrajini, a s tim u vezi i to kako se postaviti prema Moskvi. Ukrajina će biti također tema ovotjednog sastanka na vrhu EU-a. Merkel je u svom obraćanju Bundestagu izrazila žaljenje što ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič nije potpisao ugovor o pridruživanju s EU-om. No istodobno je naglasila kako ponuda EU-a Ukrajini i dalje važi. Također je upozorila tamošnju vladu da će Berlin i dalje zahtijevati “pridržavanje temeljnih demokratskih pravila”.

Šef diplomatije Frank Walter Steinmeier i kancelarka Merkel

Inače, vođa ukrajinske oporbe Vladimir Kličko je predložio da se za posrednika između oporbe i vlade u Kijevu imenuje novog njemačkog ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera. Direktor Njemačkog društva za vanjsku politiku Eberhard Sandschneider je siguran: “Steinmeierovo iskustvo moglo bi pomoći smanjivanju napetosti.”

Cilj današnjeg (18.12.) prvog službenog putovanja kancelarke i njezinog novog ministra vanjskih poslova je Pariz. Time se želi istaknuti važnost odnosa Francuske i Njemačke, a susret će poslužiti i kao priprema za predstojeći sastanak na vrhu EU.

Auttor: Andrea Jung-Grimm

Odg. urednica: Jasmina Rose l DW