Published On: Sri, pro 26th, 2012

BLIŽI SE RASPAD BIH: Stotine milijuna dolara iz BiH prebačene u zemlje 'poreznog raja'

Prema izvješću Instituta “Global Financial Integrity”, iz Bosne i Hercegovine je od 2001. do 2010. godine u zemlje sa statusom poreznog raja prebačeno 836 milijuna dolara, zarađenih, kako se tvrdi, utajom poreza i korupcijom. Prema tom izvještaju, BiH se nalazi na 57. mjestu po nedopuštenom odljevu novca među 143 zemlje u razvoju koje su bile obuhvaćene istraživanjem-
Autori izvješća Instituta “Global Financial Integrity”, čije je sjedište u Washingtonu, ističu kako su njihovi proračuni prilično konzervativni, te da su realni iznosi, ustvari, i mnogo veći.
Direktor Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine Sead Lisak smatra da izvještaj ima osnova: “Oni se definitivno oslanjaju na određene podatke koji su provjereni. Možemo pretpostavljati na koji način su ova sredstva odlila se iz BiH. Jedan od mogućih odgovora jest da je to jedan oblik gospodarskog kriminala, gdje dolazi do osnutka fiktivnih ili nepostojećih tvrtki – tvrtke osnovane s namjerom da se neka, najčešće viskotarifna, roba, tu prije svega mislim na naftu, alkohol ili cigarete, kupi i proda da se ne plati porez na promet “, kaže Lisak.
Analitičari kažu da je izvještaj potvrda korupcije kao sistemskog problema za koji ne postoji ni minimum političke volje da se rješava. “Nisu samo tu u pitanju privatne kompanije, već i predstavnici vlasti koji su povezani s tim privatnim tvrtkama. Apsolutno bi bilo nemoguće da one izvlače tolika sredstva, da predstavnici vlasti nisu upoznati s tim. Ne vidimo također ni učinkovito procesuiranje, ne vidimo kazne za ovakva kaznena djela, koje bi donijele oduzimanje te nelegalne imovine i nelegalnih sredstava, koja bi se vratila u proračun države “, navodi glasnogovornik Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić.
Sličnog je mišljenja i direktor Centra za humanu politiku iz Doboja Momir Dejanović. “Taj podatak o sredstvima koja su izvučena vani je veći, ali velik dio tih sredstava, toliki ili veći, je ostao u zemlji i on se nalazi u imovini koja je na nezakonit način stečena. Nažalost, naše političke stranke su dio tog korumpiranog sustava i ne može se očekivati od političkih stranaka da se bore protiv korupcije i organiziranog kriminala ako su one same korumpirane i uključene u organizirani kriminal “, ocjenjuje Dejanović.
Javne nabave i zaštita vlasti
Gdje se danas, zapravo, nalazi najveći prostor za korupciju? U Udruženju Tender tvrde u javnim nabavama, koje, kažu, godišnje izvuku u ilegalne tokove i do 700 milijuna maraka. Potpredsjednik Upravnog odbora tog udruženja Rajko Kecman navodi da Tender nudi vlastima zakonska rješenja kojima bi se omogućila veća transparentnost u javnim nabavama.
“Jer su najveći problemi upravo u pregovaračkim postupcima bez objave, konkrentskim zahtjevima i izravnim sporazumima koji se javno ne oglašavaju, znači provode se netransparentno, tajno. A postupci koji se tako provode, prema našim istraživanjma, zahvaćaju dodatno od 20 do 60 posto sredstava planiranih za konkretne nabave “, tvrdi Kecman.
Korupcija je iu povlaštenom odnosu vlasti prema pojedinim tvrtkama, ističe Ivana Korajlić: “Poznato je da kod nas postoje tvrtke koje su apsolutno zaštićene od plaćanja bilo kakvih obaveza državi, imaju imunitet na plaćanje poreza, oprašta im se mnogo toga upravo zbog toga što su povezane s vlašću, tako da je to dvosmjerni odnos i komunikacija između vlasti i privatnih tvrtki i onih koji su kroz ta kaznena djela koja su ovdje nabrojana izvukli sredstva iz BiH, ili ta ista sredstva kruže unutar same države. ”
Ako je za utjehu, Bosna i Hercegovina je najbolje rangirana od svojih najbližih susjeda. Prema izvješću Global Financial Integrity, u samom vrhu na 16. mjestu nalazi se Srbija odakle je izvučeno više od pet milijardi dolara. Slijedi Hrvatska na 39. mjestu, čiji su nelegalni tokovi novca iznosili oko milijardu i pol dolara, te Crna Gora na 50. mjestu sa nelegalno iznesenih oko milijardu dolara. Među omiljenim destinacijama, takozvanim poreznim rajevima ili mekama gdje su skrivane pare, nalaze se Švicarska, Cipar, Dubai, te još desetak destinacija.