Published On: Pon, lip 28th, 2021

BLINKEN: U sirijskim logorima je 10.000 ISIL-ovaca, situacija je neodrživa

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je 10.000 pripadnika Islamske države i dalje u zatočeništvu u logorima koje drže Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom te da je situacija neodrživa.

Govoreći na početku sastanka u Rimu za obnovu međunarodnih napora u borbi protiv islamističkih milicija, Blinken je rekao da Washington i dalje poziva zemlje, uključujući 78 država članica koalicije protiv Islamske države, da prime nazad svoje državljane koji su se pridružili ISIL-u.

“Ne može trajati unedogled”

“Ta je situacija jednostavno neodrživa. Ne može trajati unedogled. Sjedinjene Države pozivaju zemlje podrijetla, uključujući koalicijske partnere, da prime nazad, rehabilitiraju i, gdje je primjenjivo, kazneno gone svoje državljane”, rekao je u otvorenom obraćanju Blinken. Za drugi ključni element trajnog poraza Islamske države potrebno je riješiti prijetnje skupine izvan Iraka i Sirije, naime u Africi, dodao je.

Izvorno izdanak Al Kaide, Islamska država osvojila je velike dijelove Iraka i Sirije od 2014. godine, namećući vladavinu terora s javnim odrubljivanjem glave i napadima pristaša u inozemstvu. Islamska država proglašena je vojno poraženom 2017. godine, ali od tada vodi stalnu pobunu preko dijelova sjevernog Iraka i porozne granice sa susjednom Sirijom.

Posljednjih mjeseci počinjeno je više od 25 smrtonosnih napada, koje irački dužnosnici pripisuju ekstremistima Islamske države. U bombardiranju prepune bagdadske tržnice u siječnju poginulo je više od 30 ljudi.

Blinken i s papom Franjom

Američki državni tajnik sastao se i s papom Franjom, no pojedinosti razgovora nisu došle do javnosti. Glasnogovornik Matteo Bruni rekao je samo da je atmosfera razgovora bila srdačna. Blinken je najviše rangirani dužnosnik Bidenove administracije s kojim se Papa susreo nakon inauguracije u siječnju.

Posjet slijedi nakon konferencije na kojoj su američki biskupi glasali za izradu izjave o zajedništvu, kojom bi se mogli opomenuti katolički političari, uključujući Biden, koji podržavaju pravo žene na pobačaj, unatoč tome što se osobno protive toj praksi. Biskupi su odlučili ići dalje s dokumentom, uglavnom zanemarujući vatikansko upozorenje da će uvelike poticati podjele.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x